Суслов: Готівку потрібно терміново повертати в банківську систему

Поділитися
Банківський сектор України повинен активізувати підтримку системи безготівкових розрахунків, особливо платіжними картками, і максимально обмежити сферу готівкового обігу...

Банківський сектор України повинен активізувати підтримку системи безготівкових розрахунків, особливо платіжними картками, і максимально обмежити сферу готівкового обігу. Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» заявив голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов.

За його словами, слід було б обмежити можливість сплати готівкою при придбанні товарів на певну суму і зобов’язати громадян робити такі платежі тільки картками. «Це різко активізує і прискорить трансакції, зменшуючи витрати», — пояснює Суслов.

При цьому він відзначає, що Національний банк повинен відмовитись від існуючої практики, коли при безготівкових розрахунках беруться більші комісійні, ніж при отриманні готівки.

«Адже це абсурд, коли за переказування грошей з рахунку при великій покупці необхідно сплатити 1,5—2% комісійних, та ще й чекати три дні перерахування і зарахування, тоді як така сама операція за готівку проходить значно оперативніше і дешевше», — відзначив він.

Голова Держфінпослуг переконаний, що для того, щоб активізувати систему безготівкових розрахунків, достатньо було б створити відповідні резерви для забезпечення безперебійної роботи платіжних систем, які могли б скласти лише невелику частину сум, витрачених на рефінансування.

«Забрані з банків депозити йдуть у готівку і десь лежать. Центральний банк компенсує їхній відплив емісійними кредитами рефінансування. І достатньо буквально одного сірника, щоб спровокувати паніку і галопуюче зростання цін. Тому готівку треба терміново повертати в банківську систему», — наголосив він.

Докладніше читайте в інтерв’ю Юрія Сколотяного з Віктором Сусловим у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі