Данилишин: Відсутність координації дій уряду та НБУ істотно шкодить економіці

Поділитися
За умов відсутності належної координації уряд та Національний банк України часом здійснюють фіск...

За умов відсутності належної координації уряд та Національний банк України часом здійснюють фіскальні та монетарні заходи із фактично протилежним впливом на економіку, заявив у статті для «Дзеркала тижня» міністр економіки України Богдан Данилишин.

«Значна проблема антикризової політики в умовах відсутності координації полягає в тому, що негативні наслідки у макроекономічній сфері, які уряд досить часто сприймає як помірну ціну досягнення інших пріоритетів, а тому не потребує їх подолання, спонукають НБУ до дій, спрямованих на корекцію макроекономічних наслідків урядової політики», — зазначив міністр економіки.

У якості прикладу відсутності координації між урядом та НБУ Данилишин навів ситуацію, яка виникає при зростанні бюджетного дефіциту.

«Уряд виходить з допустимості та неминучості дефіцитного фінансування бюджету в умовах кризи, тому потребує активної позиції НБУ на ринку ОВДП. Проте Нацбанк, розглядаючи дефіцит як ключовий інфляційний ризик, здійснює синхронну антиінфляційну політику, зв’язуючи ліквідність і гальмуючи тим самим економічну активність», — констатував міністр.

На думку Данилишина, це створює вкрай несприятливу ситуацію в українській економіці.

«Виникає «вибухонебезпечна» фіскально-монетарна «суміш», за якої уряд напружує зусилля для належного фінансування бюджетних видатків як рушія внутрішнього попиту, а стерилізаційні операції Нацбанку обмежують спроможність пропозиції реагувати на виклики з боку попиту», — констатував міністр економіки.

При тому він зауважив, що репутація НБУ як прозорої фінансової інституції є далеко небездоганною.

«На додачу до неадекватної монетарної політики, навколо Нацбанку регулярно спалахують скандали, пов’язані з непрозорим розподілом рефінансування, селективним продажем валюти за пільговим курсом, підозрами у причетності до валютних спекуляцій тощо», — заявив Данилишин.

Детальніше читайте в статті Богдана Данилишина «Уряд і Національний банк: у пошуках спільної стратегії» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі