У вересні 2010 року ЗСУ планують відновити бойові стрільби зенітно-ракетних військ

Поділитися
Грошей на стрільби ЗРВ у 2009 році не було, але з грудня Збройні сили починають підготовку до проведення бойових стрільб у вересні наступного року, заявив в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» Іван Руснак, командувач ВПС України

Грошей на стрільби ЗРВ у 2009 році не було, але з грудня Збройні сили починають підготовку до проведення бойових стрільб у вересні наступного року, заявив в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» Іван Руснак, командувач ВПС України

«Ми відпрацювали новий курс стрільб, і тепер він на вивченні у військах. З грудня розпочинаємо цілеспрямовану підготовку, аби у вересні провести бойові стрільби. Вже визначено, які дивізіони стрілятимуть, яка техніка це забезпечуватиме. На полігон приїдуть стріляти дивізіони з усіх полків, які в нас є, і бригад», - заявив командувач.

Він особливо підкреслив важливість проведення маневрів в зенітно-ракетних військах, масштаб яких в поточному році, на думку Івана Руснака, був явно недостатнім.

«Зенітним ракетним військам треба виділяти бензину та дизпалива хоча б стільки, щоб кожен механік-водій на своїй машині наїздив 100—120 кілометрів, - продовжив генерал-полковник. - Щоб у нього були навички для перебазування того ж таки зенітного ракетного комплексу на нову позицію. А наш механік-водій за фінансування в обсягах нинішнього року наїжджає хіба що п’ять — сім кілометрів».

При цьому командувач ВПС України відзначив, що стрільби системою дальньої дії С-200 варто відновити (після попадання цієї ракети в російський літак в жовтні 2001 року стрільби цієї системи в Україні не проводиться, за навчальні стрільби комплексу С-200 на російських полігонах українській стороні доводиться виділяти значні кошти).

«Як на мене, я б стріляв. Трагедію, що сталася через влучання ракети С-200 у цивільний літак, спричинив насамперед суб’єктивний чинник. Не було враховано й забезпечено заходи безпеки, - вважає Руснак. - Якщо в повітрі цивільна авіація, хто стріляє? Треба було домовитися й гарантовано перекрити всі польоти в зоні. Щоб відстрілятися, скажімо, всіма ракетами зенітно-ракетних військ, включно з С-200, мені потрібно, максимум, чотири години. Я за цей час підніму в повітря через кожні десять хвилин по одній безпілотній мішені «Рейс». І ракетники відстріляють стільки, що мало не здасться».

Детальніше про це, а також про ситуацію в українських ВПС читайте в статті Валентина Бадрака і Сергія Згурця «Щоб набрати висоту...» у свіжому номері «ДТ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі