Не всякий вогник радує

Поділитися
Наближається Новий рік, на наших вулицях сяють яскравими вогнями ялинки і сосни. Особливо їх багато в «серці» Києва — Печерському районі...

Наближається Новий рік, на наших вулицях сяють яскравими вогнями ялинки і сосни. Особливо їх багато в «серці» Києва — Печерському районі. І зовсім не випадково тутешні пожежники працюють в особливо жорсткому режимі. Начебто й невеликий Печерськ — усього 37 кв. км, та й проживає тут близько 150 тис. киян. Тим часом насправді, за найскромнішими підрахунками, фактична кількість людей, які тут перебувають, мінімум уп’ятеро більша від офіційної статистики. Відповідно в геометричній прогресії зростає і ризик виникнення пожежонебезпечних ситуацій. На Печерську, окрім промислових, наукових і культурних закладів, розташовуються такі установи, як секретаріат президента, Верховна Рада, Кабмін, Національний банк, Генпрокуратура, Палац спорту, спорткомплекс «Олімпійський» — об’єкти, які потребують підвищеної уваги.

Уся відповідальність за пожежну безпеку центру столиці лежить на Печерському районному управлінні ГУ МНС України в м. Києві. Його працівники не тільки виїжджають на виклики для гасіння вогню, а й ведуть кропітку спостережну і профілактичну роботу, припиняючи своїми приписами вогненебезпечні заходи, незаконні будівельно-монтажні роботи в будинках і приміщеннях, які загрожують займанням. За розповідями досвідчених печерських вогнеборців, на бойові виклики доводиться виїжджати досить часто — занадто багато ще порушників протипожежної безпеки, котрі дозволяють собі кидати недопалки, залишати без нагляду невимкнені електроприлади, підпалювати сміття у дворах і на смітниках.

Та, звісно, особливо гаряча пора у столичних пожежників припадає на новорічні свята. Напередодні їх інженерно-інспекторський склад активно перевіряв протипожежний стан місць, де пройдуть гуляння. Керівникам організацій, установ вручалися спеціальні приписи, пам’ятки про виконання вимог пожежної безпеки. У 25 школах і 23 дитячих садках району напередодні Нового року відбулися Тижні знань, присвячені безпеці життєдіяльності. Дітям роздавали спеціальні «Абетки безпеки», які допоможуть їм правильно поводитися в різних ситуаціях. А на базі однієї зі шкіл району пройшли показові навчання пожежників, у ході яких вони демонстрували пожежорятувальну техніку, обладнання, прийоми застосування первинних засобів пожежогасіння. Особливо сподобалися дітям тренування з евакуації з будинків шкіл, як, утім, і демонстрація використання справжніх пожежних драбин і брандспойтів.

Можливо, комусь може видатися, що брандмейстери просто зайве перестраховуються. Однак самі вони так не вважають. Ось думка головного державного інспектора Печерського району м. Києва з пожежного нагляду Олега Лемешка:

— На жаль, рік у рік ми маємо справу із сумними наслідками новорічних свят. Від невмілого поводження з вогнем потерпають і діти, і дорослі. Використання не завжди якісної піротехніки часто призводить до пожеж. Усі знають про жахливий випадок у Пермі — через украй халатне, я навіть сказав би, злочинне ставлення до вимог протипожежної безпеки з боку керівництва нічного клубу трагічно загинули люди. Тим часом, щоб уникнути трагедії, досить було просто дотримуватися всіх заходів безпеки. Тому в нашому районі проведення новорічних громадських заходів узято під особливий контроль.

З огляду на те, що багато людей зустрічатимуть Новий рік не вдома, працівники Печерського райуправління ГУ МНС у м. Києві скрупульозно проінспектували місця зберігання та реалізації піротехнічної продукції й електричних гірлянд. Було перевірено понад десяток розташованих у районі об’єктів, і там, де приміщення виявилися зовсім не пристосованими для використання піротехнічних засобів, пожежні інспектори категорично заборонили їхнє використання. Вони констатують, що мало людей знають елементарні протипожежні правила. Наприклад, що не дозволяється заповнення приміщень людьми більше від установленої норми (не менш як 0,75 кв.м на людину). Що забороняється зменшення ширини проходів між рядами, встановлення в проходах додаткових крісел, стільців, повне вимикання світла під час постановок, а керівники мають організувати на сцені й у будівлі чергування членів добровільних пожежних дружин, працівників пожежної охорони. Якщо ж у будівлі відсутнє освітлення або є небезпека його відключення, святкування новорічної ялинки має відбуватися тільки у світлий час доби.

Усі ці вимоги є цілком обгрунтованими. Адже, як свідчить досвід попередніх років, під час новорічних святкувань збільшується кількість як надзвичайних подій із використанням піротехнічної продукції, так і випадків її реалізації у невстановлених місцях, без відповідних сертифікатів. До речі, мало хто зі споживачів знає, що побутові піротехнічні вироби мусять продаватися з паспортом (формуляром, інструкцією із застосування), а також із супровідними документами. Розплатою за легковажне поводження з небезпечною піротехникою (здебільшого — китайських виробників) можуть бути опіки, травми і навіть смерть. Аби цього не сталося, пожежники забороняють користуватися в приміщеннях бенгальськими вогнями, хлопавками, різними піротехнічними засобами. Також не можна всередині приміщень вдаватися до різноманітних світлових ефектів із допомогою хімічних й інших пожежонебезпечних речовин. Звісно, такі постановки гарні й ефектні, але іскри, розлітаючись по боках, можуть запалити хвою ялини або сосни, папір, вату й одяг людей. Навіть звичні свічки не варто вставляти для прикрашання в «лапи» зеленої красуні.

Вітаючи всіх із наступаючим Новим роком, рятувальники-вогнеборці не втомлюються нагадувати всім киянам і гостям столиці: будь ласка, дотримуйтеся протипожежної безпеки, адже це зовсім неважко. Встановлюйте ялинку на стійкій основі, на певній відстані від приладів опалення, при виникненні несправності в ілюмінації негайно відключіть гірлянду, не прикрашайте ялинку марлею і ватою, не вдягайте дітей у костюми з легкозаймистих матеріалів, не залишайте їх біля ялинки без нагляду. Пожежники бажають усім веселих, а головне, безпечних свят.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі