Вчені НАН розпочали підготовку «дорожньої карти» для нового президента

Поділитися
В НАН створено групу із восьми провідних вчених, які розпочали підготовку, так званої «дорожньої к...

В НАН створено групу із восьми провідних вчених, які розпочали підготовку, так званої «дорожньої карти» для нового президента, яка включатиме напрямки політичної, економічної та соціогуманітарної модернізації, повідомив «Дзеркалу тижня» віце-президент НАНУ, академік Валерій Геєць.

За його словами, науковці мають намір активізувати свій вплив на процеси розвитку суспільства і щороку готувати національні доповіді.

Зокрема, впродовж трьох місяців учені трьох відділень академії аналізували здобутки останнього десятиліття, підсумувавши результати таких досліджень у праці під назвою «Соціально-економічний стан України: наслідки для народу та держави», що вийшла у грудні цього року.

На думку Геєця, даний аналіз підтверджує, що для економіки минуле десятиріччя радше втрачене. Відтак кредит довіри до влади так і не погашено відповідними змінами в соціально-економічному житті. Та водночас закладено інституційні передумови для подальших кроків — як у частині формування ринкового середовища, так і активізації участі людей в економічних процесах.

«Ми виходимо з того, що політична реформа, її ідеологічна конструкція може бути підтримана населенням, але цей кредит довіри не може тривати довго. Рухатися вперед на кредитові довіри — нереально. Потрібна реальна модернізація», — переконаний Геєць.

«Щоб привернути увагу до того, якими глибинними є і негативні, і позитивні процеси в суспільстві, доповідь буде направлено не тільки першим трьом особам країни, а й усім народним депутатам, усім міністрам, головам держадміністрацій, в Раду безпеки та оборони, регіональним і місцевим органам влади, усім політичним силам», — повідомив вчений.

Він пояснив, що кризові явища спостерігаються не тільки в економіці, а й у багатьох інших сферах життя, зокрема і в соціогуманітарній. І лишаючи поза увагою саме ці, соціогуманітарні, аспекти, Україна не має шансів на довгострокові успіхи в політичному та економічному реформуванні, переконаний Геєць.

Докладніше читайте у статті Наталії Яценко «Економіка України 1999—2008: втрачене десятиліття» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі