Загадки пристоличної землі

Поділитися
Вражаюче, але факт: згідно з офіційною інформацією Держкомзему, абсолютна більшість об’єктів природно-заповідного фонду столичної області (98%) створені без вилучення земель у землекористувачів або землевласників...

Вражаюче, але факт: згідно з офіційною інформацією Держкомзему, абсолютна більшість об’єктів природно-заповідного фонду столичної області (98%) створені без вилучення земель у землекористувачів або землевласників. Йдеться про такі категорії, як заповідники, заповідні урочища, парки-пам’ятки. Виявляється, в реальності межі переважної частини пристоличного природно-заповідного фонду на місцевості не встановлені, що апріорі ускладнює перевірки дотримання законодавства. А хаотична забудова останнім часом призводить до зменшення площі земель сільськогосподарського, лісогосподарського, рекреаційного призначення, які розміщені у приміській зоні і постійно піддаються незаконному вилученню.

«ДТ» неодноразово писало, що на території пристоличної області відбувається масове вилучення земель лісогосподарського призначення. Ці та інші показові факти порушень законності в обороті із землею стають надбанням гласності.

«Вилучення земель лісового фонду відбувається з грубими порушеннями вимог законодавства, без належного обгрунтування, внаслідок чого тільки впродовж одного року було переведено в інші категорії земель понад 500 гектарів лісів області, — розповідає начальник головного управління Держкомзему в Київській області Олександр ФОКІН. — Перевірки засвідчили, що великі лісові масиви використовуються підприємствами без наявності відповідних документів, що сприяє їх безконтрольному вилученню. Ідеться про такі державні підприємства, як Ржищівський лісгосп, Білоцерківське, Димерське, Богуславське, Тетерівське лісові господарства. Не оформлено право постійного користування у зв’язку з вилученням земель у Макарівському лісовому господарстві, Бориспільському, Київському лісгоспах».

Але навіть при тому, що ліси — ласий шмат для охочих відтяти більше землі поблизу столиці, лісові масиви ще хоч якось захищені. Є відповідні документи, котрі не тільки регламентують, які саме дерева і в які терміни можна вирубувати, а які — ні, а й передбачають грошову компенсацію за вирубування дерев у лісах. Це хоч якоюсь мірою, хоча б теоретично, може примусити замислитися тих, хто зазіхає на лісові ділянки. Однак є й інші насадження, які взагалі ніким і нічим не захищені, — це сади.

Показовий у цьому контексті приклад із садовими ділянками КСП «Требухівське» в Броварському районі. У «ДТ» вже згадувалося про земельний скандал у селі Требухів. Однак у цій знаковій для столичної області справі виявилися багато «темних» місць і запитань, тож є сенс до неї повернутися.

За інформацією головного управління Держкомзему в Київській області, земельні ділянки — площею 0,20 га кожна — на території садів КСП «Требухівське», на які не було складено державні акти, належать 1407 пайовикам. Було розроблено проект організації території реорганізованого КСП загальною площею 284,0424 га. А 18.04.2008 р. ТОВ «Арктікор груп», ТОВ «Фінторінг плюс», ТОВ «Фелісся», ТОВ «Капітал сел траст» на підставі рішень Вишгородського районного суду від 20.03.2008 р. оформили технічну документацію на земельні ділянки загальною площею 355,2792 га (з них розпайовані — 284,0424 га, а 71,2368 — не розпайовані землі), розміщені у межах Требухівської сільради, і отримали вісім держактів на право колективної власності на ці ділянки.

Вже з цього моменту починається найзагадковіше. І річ навіть не в тому, що групу спритних ТОВ найменше цікавила доля садів, які росли на уподобаній ними землі. Відповідно до інформації Вишгородського районного суду, в цій установі взагалі не були зареєстровані і, відповідно, не розглядалися справи, в яких відповідачами були б вищезгадані юридичні особи. Ну, а як же тоді номери справ, на які посилалися зацікавлені в землі ТОВ? Як з’ясувалося, у Вишгородському райсуді справді є справи з такими номерами, але за ними числяться зовсім інші адміністративні справи, котрі не мають до нашої історії жодного стосунку.

Відповідно до книги реєстрації актів про право власності на земельні ділянки за Требухівською сільрадою, держакти на право колективної власності на земельні ділянки ТОВ «Арктікор груп», ТОВ «Фінторінг плюс», ТОВ «Фелісся», ТОВ «Капітал сел траст» в Броварському районному відділенні №28 Київської обласної філії ДП «Центр ДЗК» не реєструвалися і не видавалися. Відповідно, жодна плата за їх реєстрацію не вносилася, а під відповідними реєстраційними номерами зареєстровано держакти, що підтверджують право власності на земельні ділянки зовсім інших ТОВ.

Тобто судові рішення, на які посилалися мисливці на чужу землю, щоб прибрати до рук требухівські сади, насправді винесені не були, технічна документація насправді не розроблялася, держакти, що підтверджують право власності на спірні ділянки, теж не видавалися.

Окрім того, названі юридичні особи, фактично, шляхом обману, підробки та використання підроблених документів змогли оформити документи на земельні ділянки загальною площею 355,2792 га. Нормативно-грошова оцінка афери становить 15 147 722 грн., — непоганий прибуток можуть принести обман і підробки!

Але й це, виявляється, ще не найдивніше. Треба було якось замітати сліди. І, за словами Олександра Фокіна, 09.06.2008 р. «невідомі особи» на підставі підроблених ухвал про проведення вилучень від імені начальника оперативного відділу УБОЗ ГУМВС України в м. Києві, привласнивши звання і повноваження службових осіб, наче нічого й не сталося, без жодних перепон провели вилучення всіх документів, які підтверджували факт первинного набуття права власності на згадувану земельну ділянку вже відомими юридичними особами.

Позиція Держкомзему у цій справі гранично проста: виходячи з фактів, з метою відновлення права пайовиків КСП «Требухівське» на багатостраждальні земельні ділянки, потрібно скасувати держакти на право власності на спірну землю юридичних осіб, причетних до земельних афер, а також вивести інформацію про них із бази автоматизованої системи ДЗК і видати справжні держакти справжнім пайовикам КСП.

Броварський міськрайонний суд Київської області ухвалив рішення визнати недійсними низку договорів купівлі-продажу земельних ділянок, визнати їх незаконними і скасувати державну реєстрацію держактів на право власності на земельні ділянки, розміщені на території Требухівської сільради. Здавалося б, у цій справі поставлено крапку. Але запитання залишилися.

Як взагалі могло статися, що не одного-двох, а велику групу справжніх пайовиків земель під садами (1407 осіб) відставили вбік, наче неживі предмети? Хто міг дозволити собі не просто «провести вилучення» важливих документів, а ще й відрекомендуватися при цьому представником силового відомства, підробивши фальшиві посвідчення, інші необхідні для цієї операції документи та печатки, привласнивши чужі звання і владні повноваження? Адже діяли вочевидь із розмахом. Абсолютно зрозуміло, що пересічним громадянам провернути таку зухвалу і, безперечно, дорогу багатоступінчасту аферу явно не по плечу. Цілком можливо, що за цією гучною справою стоять люди далеко не рядові. Чи не тому особи, котрі проводили зухвалу операцію з вилучення документів, так і залишилися для обивателів «невідомими»?

Насамкінець — трохи статистики. Торік головне управління Держкомзему в Київській області провело 2724 інспекційні перевірки. Було подано 822 клопотання з приводу усунення виявлених порушень земельного законодавства. А за направленими в правоохоронні органи матеріалами порушено п’ять кримінальних справ. У зв’язку з цим постає закономірне запитання: чи то за наслідками інспекційних перевірок у правоохоронні органи було подано недостатньо переконливі докази земельних зловживань, чи то правоохоронцям не дуже-то й хотілося розгадувати загадки пристоличної землі?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі