Київ займає 16 місце в Україні з 27 можливих за якістю медичної допомоги

Поділитися
У 2009 році Київ посів 16 місце з 27 можливих за станом здоров’я населення та доступністю і якістю мед...

У 2009 році Київ посів 16 місце з 27 можливих за станом здоров’я населення та доступністю і якістю медичних послуг, визначило МОЗ у своєму щорічному рейтингу, хоча ще у 2005 році столиця посідала третє місце, пише у своїй статті «Б’ють по медиках — боляче пацієнтам» Ольга Григоренко та Олексій Сова у свіжому номеру «ДТ».

Таке різке зниження у рейтингу МОЗ лише за кілька років пояснюється зростанням показників післяопераційної смертності, патологій новонароджених та зростанням кількості носіїв туберкульозу.

Так, у минулому році післяопераційна смертність при гострій хірургічній патології у Києві значно зросла і становить 1,02% (19-те місце в рейтингу), тоді як Чернівецька область має показник 0,41%, Кіровоградська і Рівненська — 0,49%, пишуть журналісти.

Щодо патологій новонароджених, то частота черепно-мозкових, спінальних травм (на 10тис. народжених живими) у Києві — 0,60 (23-те місце у списку), тоді як 11 областей протягом останніх трьох років утримують цей показник на нульовій позначці.

Крім того, киянам загрожує туберкульоз: питома вага бактеріовиділювачів серед уперше виявлених хворих — 59,5%, тоді як мінімальний показник майже вдвічі нижчий — 31,1% (Київська область).

Водночас МОЗ стверджує, що 2009 року покращилося фінансування з державного бюджету в усіх областях, і в Києві також: за даними статистики, на одного жителя столиці було витрачено 750 гривень (у 2008 р. — 696,3). Попереду лише Харківська область — 1084,7 грн. Проте столична влада постійно нарікає на кризу та нестачу коштів.

Водночас, за даними Київської міської профспілки медиків, у місті не вистачає чотири тисячі лікарів і майже вісім тисяч медичних сестер; навантаження на тих, хто працює, велике, а це позначається на якості медичної допомоги. Лікувальні заклади накопичили майже 400 мільйонів гривень боргів, що значно ускладнює функціонування галузі.

Детальніше про це читайте в статті Ольги Григоренко та Олексія Сови «Б’ють по медиках — боляче пацієнтам» у свіжому номеру «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі