Експерти: Україна з експортера власної електроенергії може перетворитися на транзитера російської

Поділитися
У разі установки ВПС (вставок постійного струму) на кордоні України з європейськими країнами Росія зможе організувати експорт власної електроенергії до Європи транзитом через українську енергосистему...

У разі установки ВПС (вставок постійного струму) на кордоні України з європейськими країнами Росія зможе організувати експорт власної електроенергії до Європи транзитом через українську енергосистему. При цьому Україна з експортера власної електроенергії перетвориться на транзитера, що призведе до скорочення виробництва електроенергії і падіння валютних доходів держави.

Таку думку висловили, опитані «Дзеркалом тижні» експерти, яких видання попросило проаналізувати російський проект «Угоди між урядом Російської Федерації і урядом України про розширення стратегічної співпраці в області енергетики». В рамках угоди російська сторона пропонує спільну реалізацію інвестпроектів з поставок електроенергії в треті країни, у тому числі з використанням вставок постійного струму (ВПС), спільний маркетинг електроенергії в країни Балтії.

Нагадаємо, що енергосистеми України, Росії, Білорусі і країн Балтії працюють паралельно, але не синхронізовані з європейською енергосистемою. За словами експертів, росіяни вкрай зацікавлені у встановленні ВПС на кордоні України з європейськими країнами. Це один з шляхів організації постачань електроенергії з енергосистем України і Росії до Європи через об'єднання енергосистем через вставки постійного струму.

Вартість створення таких підстанцій на порядок менша, ніж витрати на модернізацію всієї енергосистеми. При цьому будівництво ВПС потребуватиме набагато менше часу, ніж модернізація національних енергооб’єктів.

Експерти зазначають, що українській електроенергії вже зараз украй важко конкурувати з російською на зовнішніх ринках, оскільки Росія спроможна забезпечувати дешевшим паливом і АЕС (тепловидільні збірки власного виробництва), і ТЕС (вугілля і газ).

Наочною демонстрацією цього є боротьба України і Росії за ринки Молдови, Білорусі і країн Балтії, зокрема Литви, яку Україна програє. У майбутньому ситуація тільки погіршуватиметься.

Європейські компанії зацікавлені в імпорті дешевої електроенергії, і для них не має значення, де її виробляють — в Україні чи Росії. Тому вони лобіюватимуть питання транзиту дешевшої, ніж українська, російської електроенергії через вітчизняну енергосистему, переконані експерти.

Нагадаємо, що Росія вже зараз через одну з найбільших у світі ВПС «Виборг» потужністю 1400 МВт поставляє електроенергію в енергосистему NORDEL (енергооб’єднання країн Північної Європи — Фінляндії, Швеції, Норвегії і сходу Данії).

Докладніше читайте в статті Алли Ерьоменко «Все, чим можу…» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі