У Білорусі почалося закриття незалежних інтернет-видань

Поділитися
У Білорусі почав діяти президентський указ «Про заходи щодо вдосконалення використання національного сегменту мережі Інтернет». Відповідно до названого документу, всі сайти, діяльність яких спрямована на висвітлення ситуації в країні, повинні були до 1 липня пройти держреєстрацію.

У Білорусі почав діяти президентський указ «Про заходи щодо вдосконалення використання національного сегменту мережі Інтернет». Відповідно до названого документу, всі сайти, діяльність яких спрямована на висвітлення ситуації в країні, повинні були до 1 липня пройти держреєстрацію.

Окрім того, відтепер користуватися послугами інтернет-кафе або Wi-Fi можна тільки після пред'явлення паспорта. Для контролю над веб-простором Білорусі створено орган під назвою Оперативно-аналітичний центр (ОАЦ). Білоруські опозиціонери і правозахисники заговорили про загрозу для останнього бастіону свободи слова в країні - незалежних інтернет-ресурсів.

Першим постраждалим від дії президентського указу став сайт недержавної газети «Витебский курьер». Білоруські правозахисники впевнені, що це тільки початок і ближче до президентських виборів та ж доля чекає і на інші незалежні інтернет-видання.

Уперше під тиском влади газету «Витебский курьер» було закрито у 2006 році. У червні минулого року «ВК» перереєстрували у Смоленську, і видання стало виходити вже як російське. Поширювати його на території Білорусі не вдалося, хоча, відповідно до одного з пунктів угоди про Союзну державу, газета, зареєстрована в одній із країн - учасниць СД, може вільно продаватися в іншій.

Засновник «ВК» Ольга Карач стверджує, що, коли журналісти звернулися до «Белтелекому» із пропозицією розповсюджувати газету через передплату та роздрібний продаж, їм відмовили, оскільки «вітебський міськвиконком проти цього».

Газета продовжувала існувати в онлайн-версії. Але минулого вівторка сайт припинив роботу. За словами юриста видання Павла Левінова, він одразу звернувся за роз'ясненнями до «Белтелекому», де йому повідомили, що сайт закрито «згідно з вимогами листа». Що це за послання, від кого воно і що там зазначено, редакції, зрозуміло, не сказали. «Мені пояснили, що ці відомості не підлягають розповсюдженню», - зазначає Левін.

Утім, формальний привід для закриття сайту «ВК» у влади Білорусії все-таки був. Як визнала Карач, сайт газети не пройшов встановлену указом процедуру реєстрації. «Ми не подавали заявку на реєстрацію з ідеологічних причин, - пояснила вона. - Ми вважаємо це спробою ще більше посилити цензуру ЗМІ».

З цим погодилася і шеф-редактор газети «Народна воля» Світлана Калінкіна, яка вважає, що масштабна атака на недержавні ЗМІ розпочнеться наприкінці літа, ближче до президентських виборів. Вона нагадала, що білоруська влада боролася з опозиційними сайтами і до появи указу президента: «Під час президентських виборів 2006 року та парламентських 2008-го на сайти обвалювалися DoS-атаки, і вони не працювали цілодобово».

За матеріалами «КоммерсантЪ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі