ЗМІ: Янукович відклав скасування політреформи на наступний рік

Поділитися
Президент України Віктор Янукович тимчасово відмовився від реалізації ідеї розширення президентських повноважень. Про це у середу, 18 серпня, пише газета «Сегодня» із посиланням на свої джерела.

Президент України Віктор Янукович тимчасово відмовився від реалізації ідеї розширення президентських повноважень. Про це у середу, 18 серпня, пише газета «Сегодня» із посиланням на свої джерела.

За даними видання, зараз найбільш реальним є скасування політреформи через Конституційний суд, однак восени це навряд чи відбудеться. «По-перше, президент навряд чи піде на це через розклади усередині партії: скасування політреформи посилить Льовочкіна як голову АП та послабить позиції Азарова та Клюєва, - говорить джерело у керівництві ПР. - По-друге, схоже, Клюєву вдалося переконати Януковича, що зараз такий хід буде мінусом для нього».

За словами джерела, основних аргументів проти скасування політреформи два: по-перше, не можна давати опозиції перед виборами козир «перетворення влади на диктатуру», по-друге, Януковичу зараз вигідніше, щоб за економіку відповідали уряд і особисто Азаров - оскільки незабаром напевно буде потрібен цап-відбувайло за непопулярні заходи. Та й взагалі Януковичу наразі немає потреби брати всю повноту відповідальності на себе: реально він і так повновладний».

Але від ідеї скасувати політреформу, за словами джерела, не відмовилися, до неї повернуться в наступному році.

У той же час, за даними видання, будь-яких передумов для зняття Азарова з посади немає і найближчим часом вони навряд чи з'являться: «Азаров вибрав тактику копіювання поведінки Януковича - усі півроку він підкреслено тримає рівну відстань з усіма основними групами в партії і коаліції. І така лінія цілком влаштовує Януковича, для якого рівновага груп у партії і коаліції напередодні виборів - головний пріоритет: це гарантує і стійкість влади, і конкурентну боротьбу за успіх у місцевих радах».

Щоправда, за словами джерела, у прем'єра відносини з внутрішньопартійними групами дійсно напружені. Причина - в окрутистості Азарова: він завжди виступає проти збільшення грошової маси в країні і прагне накопичити якомога більше грошей на рахунку скарбниці (щоб мати запас на всі випадки життя), а тому з нього складно вибити кошти під будь-які проекти. «На цьому грунті у Азарова постійно трапляються конфлікти із зацікавленими особами», - додає джерело.

Окрім того, за даними видання, у вересні, швидше за все, відбудеться розширення «коаліційного» БЮТ до 40-45 осіб з нинішніх 24-х.

Нагадаємо, до Конституційного суду 14 липня направлено подання за підписом 252 народних депутатів, в якому просять КС перевірити на відповідність Конституції закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV. 20 липня стало відомо, що КСУ відкрив провадження з даної справи.

Суддею-доповідачем призначений суддя КС Сергій Вдовиченко.

Як писало «Дзеркало тижня», рішення КСУ про скасування політреформи очікується на початку осені. Імовірно - не пізніше першої декади жовтня.

Відзначимо також, що згідно з прийнятими у 2004 році поправками президент втратив, а парламент і уряд, навпаки, набув низку повноважень. Так, парламент отримав право обирати прем'єра і міністрів, членів ЦВК та суддів. За президентом залишилося право вносити на затвердження парламенту кандидатури міністра оборони, міністра закордонних справ, генерального прокурора і голови Служби безпеки України.

За матеріалами «Сегодня»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі