У Швейцарії стартувала кампанія зі збору підписів щодо відновлення смертного покарання

Поділитися
© Би-би-си
У Швейцарії почалася кампанія, покликана зібрати 100 тисяч підписів на користь проведення референдуму на тему відновлення страти в країні. Організатори повинні зробити це до 24 лютого.

У Швейцарії почалася кампанія, покликана зібрати 100 тисяч підписів на користь проведення референдуму на тему відновлення страти в країні. Організатори повинні зробити це до 24 лютого.

Ініціативна група з Берну хоче відновити смертне покарання за такі злочини як вбивство, сексуальне насильство, зокрема над дітьми.

Уряд Швейцарії також оголосив про те, що підготує детальне дослідження всіх нормативних актів, міжнародних договорів, Конституції країни, щоб перевірити – чи не буде прийняття страти суперечити якомусь з узятих на себе країною зобов’язань. Якщо буде, тоді результати збору підписів можуть ні до чого не привести – референдум не відбудеться.

Один із головних ініціаторів запровадження вищої міри покарання Марсель Граф відзначив, що члени комітету, якому належить громадська ініціатива, не належать ні до яких політичних партій або рухів, а є родичами жертв сексуального насильства. На його думку, страта за такі злочини є «справедливою і логічною».

Міжнародна Амністія в Швейцарії вже заявила, що не вірить в те, що організаторам акції вдасться зібрати таку кількість підписів.

Ініціативу про відновлення смертних вироків украй негативно сприйняв ряд політичних партій. Представники демократично-християнської і Соціал-демократичної партій різко висловилися проти цієї ідеї.

Швейцарію вже двічі звинувачували в тому, що підсумки її всенародних референдумів – про заборону на будівництво мінаретів і про можливість довічного утримання під вартою особливо небезпечних злочинців після відбуття ними покарання – протирічать Європейської конвенції про захист прав людини. Референдум про відновлення страти може стати третім волевиявленням громадян Швейцарії, що конфліктує з міжнародним правом. На сьогоднішній день єдиною країною в Європі, що практикує смертну кару, лишається Білорусь.

Страта в Швейцарії була скасована 1940 року. До 1992 вона залишалася допустимою мірою покарання для військових трибуналів, але останній розстріл відбувся в 1944 році.

За матеріалами: Бі-бі-сі, K2K news, Deutsche Welle

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі