Влада Таджикистану впевнена, що за масштабним терактом у країні стоїть «Аль-Каїда»

Поділитися
У результаті вибуху, який стався вранці у п'ятницю, 3 вересня, біля будівлі регіонального відділу по боротьбі з оргзлочинністю (РВБОЗ) у місті Худжанд на півночі Таджикистану, постраждали десятки людей. Влада країни вважає, що за інцидентом стоять бойовики, пов'язані з міжнародним терористичним угрупованням «Аль-Каїда».
У результаті вибуху, який стався вранці у п'ятницю, 3 вересня, біля будівлі регіонального відділу по боротьбі з оргзлочинністю (РВБОЗ) у місті Худжанд на півночі Таджикистану, постраждали десятки людей. Влада країни вважає, що за інцидентом стоять бойовики, пов'язані з міжнародним терористичним угрупованням «Аль-Каїда».Замінований автомобіль «Волга», за кермом якого знаходився смертник, злетів у повітря біля будівлі РВБОЗ вранці у п'ятницю. У результаті вибуху постраждали 25 співробітників міліції. Більшій частині з них медична допомога була надана на місці, інші були госпіталізовані. У МВС Таджикистану вже висловили впевненість, що за терактом стоять бойовики «Ісламського руху Узбекистану» (ІРУ), пов'язані з угрупованням «Аль-Каїда». «Особи, причетні до вибуху, можливо, є членами ІРУ», - відзначає відомство в офіційній заяві. За даними таджикистанського МВС, організатори теракту мали намір організувати втечу п'яти затриманих днями підозрюваних у вбивстві директора ринку міста Ісфари Хоміджона Карімова. Ісфара - місто у Согдійській області, адміністративним центром якої є Худжанд - друге за величиною місто республіки, розташоване у 350 кілометрах на північ від Душанбе. Ісфара вважається неофіційним таджицьким центром екстремістських організацій - ІРУ і «Хізб-ут-Тахрір». Щорічно у Худжанді та Ісфарі десятки активістів цих рухів затримують і засуджують до тривалих термінів ув'язнення. Влада Таджикистану і раніше звинувачувала ІРУ в організації вибухів у столиці країни. Зокрема у вибухах в Душанбе у січні і червні 2005 року біля будинку МНС і в червні та листопаді 2007 року. У Таджикистані щорічно засуджуються 10-15 підозрюваних у членстві в ІРУ, створеному у 1996 році в афганському Кандагарі. ІРУ закликає до насильницького повалення світських урядів республік Центральної Азії і перетворення їх на ісламські держави.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі