Запорізька облрада проголосила російську мову регіональною

Поділитися
Запорізька обласна рада у середу присвоїла російській мові статус регіональної. У рішенні облради йдеться, що російська в області є «міжнаціональною мовою спілкування».
Запорізька обласна рада у середу присвоїла російській мові статус регіональної. У рішенні облради йдеться, що російська в області є «міжнаціональною мовою спілкування». Як повідомили у прес-службі Запорізької облради, питання "Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови у Запорізькій області і сприяння виконанню зобов'язань України щодо реалізації норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" було прийнято "пакетом" разом з іншими питаннями сесії. "Запорізька область - історично поліетнічний регіон, в якому проживають представники 130 національностей. За результатами всеукраїнського перепису населення 2001 року міжнаціональною мовою спілкування на території регіону є російська мова: 48.2% жителів Запорізької області вважають рідною російську мову і вільно нею володіють", - йдеться в офіційному рішенні сесії Запорізької облради. Плацдармом для прийняття питання депутати Запорізької облради використовували норми частини 1 ст.9. і частини 3 ст.10 Конституції України та Закону України від 15.05.2003 №802-ІУ "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин". Таким чином, згідно з рішенням сесії, у Запорізькій області, "російська мова, як мова міжнаціонального спілкування, використовується в усіх сферах суспільного життя і є регіональною мовою". Депутати також ухвалили рішення про те, щоб "прийняття і публікація рішень" Запорізької облради здійснювались українською (державною), а також російською (регіональною) мовою. Запорізькій облдержадміністрації рекомендовано використовувати у діловодстві поряд з українською (державною), російську (регіональну) мову. Рекомендації щодо використання російської мови у якості регіональної отримали сільські, селищні, міські та районні ради регіону. Представники національно-патріотичних організацій Запоріжжя вже виявили протест проти рішення 42-ї сесії Запорізької облради. "Це не тільки порушення Конституції України, але і відкрите знищення української мови. У деяких регіонах України депутати вже приймали подібне рішення про "російську регіональну", і суди скасовували його. Тому найближчим часом ми опротестуємо "мовне" питання у місцевому суді", - заявив заступник голови запорізького відділення ВО "Свобода" Віктор Бороненко.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі