Експерт: Якісне молоко не може коштувати дешевше 7-8 гривень за літр

Поділитися
Для кінцевого покупця ціна справді якісного молока, з урахуванням вартості всіх етапів виробництва і всіх накруток, знаходиться в межах 7-8 гривень за літр. Такої думки дотримується генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Володимир Лапа.

Для кінцевого покупця ціна справді якісного молока, з урахуванням вартості всіх етапів виробництва і всіх накруток, знаходиться в межах 7-8 гривень за літр. Такої думки дотримується генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Володимир Лапа.

"Дійсно якісне молоко зараз закуповується у сільгосппідприємств за ціною 4-4,5 грн. За літр. Далі - вартість доставки, потім переробка (хоча б та ж пастеризація), потім упаковка і, нарешті, N-на кількість відсотків накрутки з боку рітейла. У результаті дійсно якісний продукт не може коштувати на полиці дешевше 7-8 гривень за літр. Приблизно та сама картина щодо іншої молочної продукції", - відзначає експерт.

"Але чи багато у нас споживачів, готових сплачувати таку ціну?", - запитує він. Загалом, усім споживачам фахівець радить пильніше вивчати етикетки, особливо те, що написано маленьким шрифтом з приводу вмісту продукту, і робити вибір не просто виходячи з ціни, а виходячи із співвідношення ціни і якості. Що стосується молочної продукції не з супермаркету, то експерт рекомендує купувати молоко у перевірених постачальників або ж на ринку чи на самому подвір'ї.

На жаль, каже експерт, влада змінюється, а проблеми залишаються: можливості бюджетної підтримки в цьому році суттєво нижчі, аніж це було три роки тому, а ті рішення, які ухвалюються зараз, також не завжди адекватні.

"Наприклад, норми Податкового кодексу закладають міну уповільненої дії під м'ясо-молочну галузь України. А з початкових 1 млрд. грн. дотацій на будівництво тваринницьких комплексів у секвеструвати бюджет залишилося лише 100 млн.грн.", - відзначає глава УКАБ.

Нагадаємо, за даними Державного комітету статистики України, у серпні 2010 року молочні продукти подорожчали більше за все: у порівнянні з цінами 2009 року молоко додало в ціні +28,1%, сир +21,9%. При цьому тільки за серпень цього року молоко стало дорожчим на +4,2%.

Також нагадаємо, що згідно з результатами останнього дослідження, настрій українських споживачів у серпні різко погіршився. Загальна песимістична оцінка економічної ситуації в країні, а також неконтрольоване зростання цін на продукти харчування стали основними причинами падіння відповідного індексу.

За матеріалами: ЛІГАБізнесінформ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі