«Херсонес Таврійський» може потрапити в ЮНЕСКО

Поділитися
© irishcentral.com
Національний заповідник «Херсонес Таврійський» може в найближчому майбутньому бути включеним до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Про це в середу, 3 жовтня, повідомили ЗМІ з посиланням на генерального директора заповідника Леоніда Марченка.
Національний заповідник «Херсонес Таврійський» може в найближчому майбутньому бути включеним до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Про це в середу, 3 жовтня, повідомили ЗМІ з посиланням на генерального директора заповідника Леоніда Марченка. За словами керівництва «Херсонеса», процес оформлення національного надбання у «список» проходить досить успішно. Проте, ще не виконано всі поставлені умови й над цим потрібно працювати. «Якщо говорити про поступ, то ми разом із Міністерством культури України розробили програму управління, програму консервації об'єктів, яка ще допрацьовуватиметься», - повідомив Марченко. Крім того, за його словами, заповідник «вже отримав рішення і держакти на 17 з 22 земельних ділянок, зокрема, по трьох ділянках - у поточному році. Розраховуємо отримати держакти  по ще 2-3 ділянкам, зокрема по ділянці, на якій знаходиться фортеця Чембало в Балаклаві ». Разом із тим, зазначив гендиректор заповідника, ще є ряд невирішених питань. Перш за все, на урядовому рівні поки  не затверджено концепцію розвитку Херсонеса, що визначає, які необхідно виконати роботи (наприклад, берегоукріплювальні, консервація, створення археологічного парку) тощо. Потім необхідно буде затвердити державну програму з розвитку «Херсонеса Таврійського» по роках і по об'єктах. «Програма розвитку Херсонеса - це як показник ставлення держави до того, що вона номінує», - вважає Леонід Марченко. Генеральний директор заповідника переконаний, що необхідно затвердити регіональну програму з розвитку заповідника й повністю закрити питання щодо меж Херсонеса. У той же час Марченко вважає, що заповідник має «добрі шанси найближчими роками всі ці питання вирішити». Нагадаємо, що на сьогодні в списку Світової спадщини ЮНЕСКО лише три українські пам'ятки: собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська Лавра та історичний центр Львова. Ще два об'єкти мають транскордонний статус - це Геодезична дуга Струве та букові праліси Карпат. Україна добивається, щоб Національний заповідник «Херсонес Таврійський», разом з іншими об'єктами, увійшов до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

За матеріалами УНИАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі