Мінздоров'я спростувало інформацію про те, що ліки будуть продавати тільки за рецептом

Поділитися
© ZN.UA
Міністерство охорони здоров'я України заявляє, що інформація, поширена деякими засобами масової інформації про те, що з 1 грудня українців змусять купувати ліки тільки за рецептами, дещо спотворена і не відповідає дійсності.
Міністерство охорони здоров'я України заявляє, що інформація, поширена деякими засобами масової інформації про те, що з 1 грудня українців змусять купувати ліки тільки за рецептами, дещо спотворена і не відповідає дійсності.Про це повідомляє прес-служба міністерства. МОЗ України відзначає, що безрецептурні ліки громадяни, як і раніше, зможуть купувати в аптеках без рецепта. Зміни відпуску ліків будуть стосуватися лише лікарів і фармацевтів і будуть введені з метою посилення контролю над виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів, пояснили в міністерстві. Саме з цієї причини МОЗ розробив проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 №360», яким передбачено зміни в оформленні рецептурного бланка виключно на рецептурні лікарські засоби. Рецепти будуть виписуватися хворому за наявності відповідних показань з обов'язковим збереженням верхньої частини виписаного рецепта, до лінії відриву, і записом про призначення лікарських засобів або виробів медичного призначення в медичній документації (історія хвороби, медична карта амбулаторного чи стаціонарного хворого). Рецепти виписуються у 2 примірниках. Перший примірник - для пред'явлення в аптеці або аптечному пункті, другий примірник (з позначкою «для хворого») - для хворого. Рецепти залишаються і зберігаються в аптеках і аптечних пунктах. У разі відпуску меншої, ніж виписано в рецепті, кількості лікарського засобу ставиться штамп «Відпущено», робиться позначка про кількість відпущеного лікарського засобу і рецепт повертається хворому, з одночасним оформленням сигнатури на відпущені лікарські засоби із внесенням всієї інформації, зазначеної в рецепті, яка залишається і зберігається в аптеках і аптечних пунктах. За такими рецептами ліки відпускаються до досягнення кількості, призначеної лікарем. Рецепти (ф-1) і сигнатури на рецептурні лікарські засоби зберігаються в аптеках і аптечних пунктах в межах одного кварталу (без урахування поточного кварталу). Пацієнт зможе отримати призначені йому медпрацівником лікарські засоби при пред'явленні рецепта в аптеці або аптечному пункті. Відпуск рецептурних лікарських засобів з аптечних кіосків заборонений. У разі відсутності в аптеці лікарського засобу, виписаного лікарем, пацієнту, за його згодою, може бути запропоновано лікарський засіб з іншою торговельною назвою, але з такою ж речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, як і лікарський засіб, виписаний в рецепті. Зазначена норма не поширюється на лікарські засоби, які відпускаються безкоштовно та на пільгових умовах, і на ті, які підлягають предметно-кількісному обліку.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі