Миші визначатимуть наявність вибухівки

Поділитися
Найближчим майбутнім, крім рентгенівських машин і сканерів, для повного «просвічування» людини в аеропортах з'являться ще й миші, які своїм нюхом визначатимуть наявність вибухових пристроїв у пасажирів.

Цю програму розробляє ізраїльська компанія BioExplorers, яка впевнена, що добре треновані миші можуть бути набагато ефективнішими за повне сканування людини і набагато надійніше захищати пасажирів від терористів з вибухівкою.

Компанія побудувала пристрій, який дещо нагадує середньостатистичний детектор металу в аеропортах або сканер усього тіла. З одного боку склепінчастого проходу містяться три замаскованы картриджи, кожен з яких має по вісім мишей. Протягом їхньої чотиригодинної зміни в детекторі, миші переміщуються в основний «кімнаті». Вони відчувають всі запахи людей, які проходять повз них. Як тільки миші відчують запах будь-якого з восьми ключових елементів вибухівки, вони спробують уникнути неприємного аромату і втечуть в секретну кімнату, що моментально викличе сигнал тривоги. Для того, щоб уникнути неправильних спрацювань механізм передбачено своєрідний запобіжник - в секретну кімнату має забігти більше однієї миші одночасно.

«Це схоже на те, що вони відчули запах кота і починають рятуватися втечею. - уточнив винахідник новинки Еран Лумброзо. - Ми ж у свою чергу фіксуємо втечу».

На відміну від собак, які часто натреновані на пошук вибухівки і наркотиків, мишам не потрібні постійна присутність і нагляд тренера, а також заохочення для мотивування. У результаті, вони можуть жити в комфортабельних клітках з необмеженим доступом до води та їжі. Кожна миша працюватиме по дві чотиригодинні зміни протягом 18 місяців.

Крім того, у мишей більш розвинений нюх, ніж у собак. Згідно з науковими даними, у собак 756 нюхових рецепторів, а у мишей 1120. Це спричиняє до того, що миші чутливіші до різних запахів, і в змозі більш ефективно диференціювати різні складові.

Після таких атак на аеропорти, як вибух в Домодєдово в Москві, міжнародні сили безпеки почали ще активніше шукати альтернативні, ефективніші методи виявлення загроз. Низькотехнічні розробки чудово можуть підійти тим людям, які бояться сканерів усього тіла, вважаючи, що піддаються великим дозам радіації й їхнє особисте життя утискають. Носи «тварин» завжди є гарним рішенням, до того ж миші не бачитимуть пасажирів оголеними.

Проте у технології є й свої мінуси. Клітки повинні постійно чистити, щоб не було неприємних запахів. До того ж, враховуючи нетривале робоче життя мишей, нові «детектори» повинні постійно тренуватися. Крім того, вони не зможуть замінити сканери багажу й металошукачі.

Як би там не було, компанія провела перші польові випробування нової системи в грудні 2010 року. Більше 1000 осіб пройшли через детектор. З них у 22-х була захована в пакети або під одягом вибухівка. Усі 22 пакети були виявлені, а рівень помилкових спрацьовувань становив 0,1%.

За матеріалами New Scientist

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі