Держава не фінансує лікування хворих із хронічною хворобою нирок

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Держава не фінансує лікування хворих із хронічною хворобою нирок - всі проблеми перекладені на плечі місцевих бюджетів - обласних і міських.

Про це в інтерв'ю DT.UA повідомив головний нефролог МОЗ України, директор Інституту нефрології, професор Микола Колесник.

«У національному реєстрі зареєстровано понад 400 тисяч хворих з хронічною хворобою нирок, - говорить професор. - Держава не брала на себе зобов'язання фінансувати лікування цієї категорії хворих. Виняток зробили лише для дітей - їм на гемодіаліз виділяється 2,5 млн гривень».

М.Колесник підкреслив, що Україна досі не увійшла до списку із 140 країн світу, де ця проблема вирішена цивілізовано: «Нас давно обігнали не лише розвинені європейські країни, а й Білорусь, Азербайджан».

За його словами, життя хворих, які потребують гемодіалізу, безпосередньо залежить від місцевих умов: чи звертає керівництво обласної лікарні та обласного управління охорони здоров'я увагу на їхні проблеми, чи знаходять медики потрібні слова для того, щоб облрада та ОДА виділяли фінансування.

«Яскравий приклад успішного вирішення цієї проблеми - Івано-Франківська область. Вона не дуже багата на фінанси, але за останні роки тут створили шість центрів гемодіалізу. Сьомий нещодавно відкрили у Косові. У той же час в Луганській області, наприклад, всього одне відділення на вісім апаратів. Аналогічна ситуація була і в Черкаській області, поки там не відкрили діалізний центр на 18 місць», - розповів професор.

За словами директора Інституту нефрології, ситуація в Україні склалася драматична: «У Черкаській області, за даними медстатистики, 53,8% пацієнтів помирають протягом одного-трьох років лікування гемодіалізом і 46% - у період 6-10 років. У графі 11-15 років - нуль, таких «довгожителів» у відділенні гемодіалізу немає. І хоча середні показники по Україні далекі від європейських, але все ж вони кращі за черкаські: відповідно 36%, 15,5% і 2,5%».

Детальніше читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у статті Ольги Скрипник «Драма на діалізі».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі