Рада має намір скоротити кількість суддів Верховного суду до 20 і розширити повноваження ВСУ

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №7447 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення роботи Верховного суду України.

За відповідне рішення на засіданні у вівторок, 16 лютий, проголосували 238 депутатів із 410 зареєстрованих у залі.

Законопроектом, зокрема, пропонується розширити повноваження ВСУ шляхом:

-надання права переглядати рішення судів (суду) касаційної інстанції не тільки у разі неправильного застосування матеріального права, а й у разі порушення окремих процесуальних норм;

- надання пленуму ВСУ за результатами перегляду рішень касаційних судів у конкретних справах права узагальнювати судову практику та надавати рекомендаційні роз'яснення.

Проектом також пропонується у зв'язку з невідповідністю кількості посад суддів ВСУ та кількості суддів, які зараз здійснюють правосуддя у ньому, передбачається на основі прозорих критеріїв провести серед таких суддів конкурсний відбір. Результатом такого відбору має стати визначення 20 кращих суддів для подальшої роботи у ВСУ (у даний час у складі суду 49 суддів).

Завдання з проведення відбору пропонується покласти на незалежний судовий орган, більшість у якому складають судді, обрані самими суддями, - Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, яка відповідає європейським стандартам.

Суддям, які відповідно до встановлених критеріїв не можуть бути залишені на посадах суддів ВСУ, пропонується створити умови для переведення до інших судів загальної юрисдикції зі збереженням рівня грошового та соціально-побутового забезпечення, встановленого для суддів ВСУ, чи для звільнення з отриманням всіх встановлених законодавством виплат та статусу судді у відставці.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі