У Бахрейні шиїти об'єдналися для повалення монархії

Поділитися
У Бахрейні, з метою повалити монархію, об'єдналися в коаліцію три радикальні шиїтські угрупування. Одним з учасників союзу став провідний рух «Хак».

«Наша тристороння коаліція прийняла рішення повалити чинний режим у Бахрейні й встановити демократичне республіканське правління», - сказано в заяві коаліції.

Шиїти, яких в Бахрейні більшість, раніше не були настільки радикальними і вимагали від чинного режиму лише рівності в правах з сунітською меншістю, яка перебуває при владі в королівстві. Крім того, вони вимагали зміни політичного ладу з абсолютної монархії на конституційну й відставки прем'єр-міністра, принца Халіфи ібн Салмана аль-Халіфа, дядька короля Хамада ібн Іси аль-Халіфа.

Головним каталізатором невдоволення стала шиїтська молодь, якій просто немає, де працювати. Уряд уважав за краще надавати роботу сунітам, включно з іммігрантами з інших арабських країн і Пакистану, не зважаючи на власних підданих.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, у понеділок, 7 березня, в Бахрейні активісти шиїтської опозиції провели акцію протесту біля Посольства США. Учасники мітингу заявляли, що Вашингтон не надає шиїтам у Бахрейні такої ж підтримки, як супротивникам авторитарних режимів у Тунісі й Єгипті.

Антиурядові акції в Бахрейні тривають з середини лютого.

У відповідь на протести влада країни заявила, що має намір побудувати протягом трьох років понад 50 тисяч квартир і будинків за програмою соціального житла, а також створити 20 тисяч робочих місць у бюджетній сфері.

Бахрейн - один із союзників США в Перській затоці. У країні розташвано базу 5-го флоту США.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі