У НАТО не змогли домовитися про управління операцією в Лівії

Поділитися
На засіданні Ради НАТО, що відбулося в середу, на рівні послів не було прийнято рішення про мандат на управління операцією. Про це стало відомо журналістам з дипломатичних джерел у штаб-квартирі НАТО.
Дискусія про роль НАТО у забезпеченні резолюції ООН по Лівії йде в брюссельській штаб-квартирі альянсу вже більше тижня. Але поки залишаються розбіжності між 28 членами блоку за змістом і масштабами операції.
Напередодні Рада НАТО погодила участь альянсу в морській блокаді щодо забезпечення ембарго ООН на ввезення зброї до Лівії. Але НАТО як організація не бере участі поки в забезпеченні безпольотної зони і військових дій з захисту цивільного населення Лівії. Ці дії міжнародної коаліції контролюються з американського штабу в Німеччині. Проте США заявили про намір скласти з себе цю місію.
Одне з джерел повідомило, що США хотіли б передати командування в руки НАТО в суботу, але це вже не вийде, тому що альянсу потрібно 72 години на виконання рішення, якщо воно буде прийнято.
Нагадаємо, Норвегія відкликала з Лівії свої літаки через відсутність чіткого розуміння, хто ж конкретно командує операцією в Лівії.
Процес залучення НАТО в лівійську операцію гальмується відомою позицією Туреччини, яка не хоче, щоб на альянс лягала відповідальність за жертви серед цивільного населення, практично неминучі при ракетно-бомбових ударах по військах Каддафі.
Туреччина тягне до того моменту, коли коаліція закінчить бомбити цілі в Лівії. Тоді НАТО зможе прийняти командування подальшою операцією, не побоюючись відповідальності за "побічні втрати".
У вівторок турки погодилися взяти на себе основний тягар натівської морської операції із забезпечення ембарго на зброю. З 16 кораблів декількох країн, які візьмуть у ній участь, п'ять кораблів - турецькі.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі