Федеральна резервна система розкрила дані про кризові кредити для банків

Поділитися
Федеральна резервна система розкрила за розпорядженням суду інформацію про екстрені кредити, надані американським банкам у період фінансової кризи.

Опубліковані дані вперше розкривають назви фінансових інститутів, що запозичили у ФРС кошти через так зване "дисконтне вікно". Дані про позичальників, які користувалися цим "вікном" ніколи не розголошувалися, з самого моменту запуску цієї програми в 1914 році.

Між тим, в 2009 році Федеральний суд Нью-Йорка розглянув позов кореспондента Bloomberg News Марка Піттман, який вимагав від ФРС у рамках закону про свободу інформації від 1966 року розкрити дані про одержувачів і умови надання антикризових кредитів, які були видані ряду банків США в період з квітня по травень 2008 року, і ухвалив оприлюднювати відповідну інформацію.
Так званий Freedom of Information Act зобов'язує всі федеральні відомства забезпечувати вільний доступ громадян до всієї інформації, якою вони володіють, крім матеріалів, які мають відношення до фінансових документів.
Саме цим винятком хотіла скористатися Clearing House Association LLC, організація, що об'єднує найбільші американські банки, яка оскаржила рішення в Апеляційному суді Нью-Йорка. Тим не менш, Верховний суд США 21 березня відхилив апеляцію Clearing House, зобов'язавши ФРС у 5-денний термін розкрити інформацію.
"Це величезний прорив для громадськості, - відзначає колишній юрист Федерального резервного банку Клівленда Уолкер Тодд. - ФРС завжди хотіла зберігати конфіденційність інформації про позичальників. ЦБ не хоче повідомляти людям про те, кому він дає в борг".
"Дисконтне вікно" стало першим інструментом, до якого вдався глава ФРС Бен Бернанке, коли паніка на ринку іпотечних облігацій subprime різко скоротила доступ фінансових організацій до фінансування у 2007 році.
У жовтні 2008 року обсяг кредитів, які видавалися банками через "дисконтне вікно", досяг піку, оскільки кредитні ринки були практично заморожені після краху інвестбанку Lehman Brothers.
Ухвалений торік закон Додда-Френка зобов'язав Федеральний резерв розкривати відомості про деталі антикризових програм, що були реалізовані після 21 липня 2010 року, при цьому публікація інформації повинна здійснюватися тільки через два роки.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі