Набрав чинності закон про доступ до публічної інформації

Поділитися
© gardenofeaden.blogspot.com
Від сьогодні набуває чинності закон України «Про доступ до публічної інформації».

За словами представника голови держави у Верховній Раді, народного депутата від Партії регіонів Юрія Мірошниченка, закон «Про доступ до публічної інформації» передбачає п'ятиденний термін відповіді на інформаційний запит або ж 48-годинний - у разі надзвичайної ситуації.

Відповідно до закону, доступ до інформації про діяльність та рішення суб'єктів владних повноважень має здійснюватися таким чином: оприлюднення інформації в засобах масової інформації та в офіційних друкованих виданнях, надання інформації за запитами; розміщення інформації на офіційному веб-сайті в мережі інтернет, надання інформації через інформаційні служби суб'єктів владних повноважень. Документом встановлено, що «обов'язковому оприлюдненню суб'єктами владних повноважень підлягають: інформація про діяльність суб'єктів владних повноважень».

Законом передбачається контроль за забезпеченням доступу до публічної інформації, що має здійснюватися спеціальними органами, які визначають Верховна рада і президент. Документ забороняє створення органів державної влади, установ, введення посад, на які покладаються повноваження щодо здійснення контролю за змістом інформації, яку поширюють засоби масової інформації. Також передбачено, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, що здійснюється посадовою особою або групою осіб за попередньою змовою, спричинить відповідальність згідно з законами України. Закон також визначає принципи діяльності ЗМІ та порядок акредитації журналістів.

Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації президента України очолив Денис Іванеско. Управління буде відповідати за розгляд, обробку, облік, систематизацію, аналіз та надання відповідей на запити за інформацією, яка надходить до адміністрації президента України, а також буде надавати консультації під час оформлення таких запитів. Керівнику адміністрації президента Сергію Льовочкіну серед іншого доручено забезпечити систематичне, оперативне оприлюднення та оновлення інформації про діяльність президента, оприлюднення в офіційних друкованих виданнях, на веб-сайті офіційного інтернет-представництва президента, інформаційних стендах у спеціальних місцях для роботи громадян, які звертаються до інформацію.

Нагадаємо, 3 лютого Янукович підписав закон про доступ до публічної інформації та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу до публічної інформації, які парламент прийняв 13 січня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі