Лівійські повстанці «пограбували власний банк», щоб профінансувати революцію

Поділитися
Лівійські повстанці у березні реквізували близько 505 млн дол, що зберігалися у бенгазійському відділенні Центробанку, і тепер розраховують отримати доступ до зарубіжних активів режиму Каддафі, оскільки гроші вже закінчуються, розповів The Washington Post опозиційний міністр фінансів Алі Тархун, який донедавна служив скромним викладачем економіки в Університеті Вашингтона (Сіетл).

«Скажімо так: ми пограбували свій власний банк», - заявив він. Оскільки для того, щоб відкрити сховище, було потрібно 3 ключі, з яких було лише 2, а третій був у Тріполі, А.Тархун розпорядився запросити слюсаря. Через просвердлений в стіні отвір він перебором знайшов відсутню комбінацію. На думку А.Тархуна, цей крок демонструє «винахідливість» і «організаторські здібності» повстанців, а також є «доказом того, що вони готові до управління країною».

Зарубіжні чиновники воліють «ухилятися» від питання про законність реквізиції, відзначає The Washington Post.
Однак виконавчий віце-президент Асоціації дипломованих фахівців з боротьби з відмиванням грошей Джон Бірн висловився цілком виразно: «Це не те ж саме, як якщо б наркоторговці пограбували Федеральний резерв. Це було б злочином. А ці повстанці, які діють проти режиму, проти якого виступаємо і ми, борються за свій народ».

Кошти витрачаються на виплату державної платні, оперативні витрати та дотації на продукти харчування. Однак гроші швидко зменшуються: заробити на продаж
у нафти у повстанців не вийшло, немає у них і важелів для підвищення податків. На сьогодні, за даними американського видання, у повстанців залишилося приблизно 120 млн дол. «Ситуація в нас дуже критична», - сказав А.Тархун.

Сполучені Штати запропонували повстанцям відкрити представництво у Вашингтоні, а це майже офіційне визнання, відзначає The Washington Post. Літаки НАТО завдають ударів по Тріполі. Проте досі країни Заходу не заподіяли повстанцям якоїсь істотної матеріальної допомоги. За словами Джеффрі Фельтмана, помічника державного секретаря з близькосхідних справ, США раніше виділили лівійцям 53,5 млн дол на гуманітарні потреби та ще на 25 млн дол «несмертельних військових постачань». Також обіцяли допомогти Кувейт, Катар та інші країни.

При цьому відомо, що зарубіжні активи Лівії можуть досягати 165 млрд дол, і тільки на заморожених рахунках у США зберігається 32 млрд дол. Передання цих коштів у розпорядження опозиціонерів пов'язане з «юридичними складнощами» і викликає заперечення у сенатора-республіканця Річарда Лугара: його турбують «складні наслідки вилучення коштів, що належать іншій державі, яка як і раніше має суверенітет».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі