Гриценко: Янукович хоче отримати набагато більше повноважень, ніж їх мав Кучма

Поділитися
Діючий президент України Віктор Янукович хоче отримати набагато більше повноважень, ніж їх мав другий президент Леонід Кучма. Про це, на думку депутата від блоку «Наша Україна – Народна самооборона», лідера партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко свідчить поданий на розгляд Верховної Ради законопроект «Про Кабінет міністрів України».

Діючий президент України Віктор Янукович хоче отримати набагато більше повноважень, ніж їх мав другий президент Леонід Кучма. Про це, на думку депутата від блоку «Наша Україна – Народна самооборона», лідера партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко свідчить поданий на розгляд Верховної Ради законопроект «Про Кабінет міністрів України».

«Насправді – це не закон про Кабмін. Це – закон про систему влади в Україні. Влади Януковича. Проект №7208 вносить зміни до тридцяти двох діючих законів і кодексів. Метою цих змін, як виявилося, є не тільки приведення їх у відповідність до Конституції часів Кучмии», - вважає депутат.

Зокрема, за його словами, Кучма міг звільнити генерального прокурора згідно визначеного законом вичерпного переліку підстав. Янукович, у разі ухваленя закону, матиме право звільняти генпрокурора «також з інших підстав».

Гриценко вказує також, що при Кучмі СБУ була «підпорядкована президенту і підзвітна Верховній Раді» – Янукович хоче залишити СБУ підпорядкованою собі, ніякої підзвітності не передбачено.

«Вилучаються вимоги закону про СБУ щодо інформування Ради, обов’язку відповідати на запити депутатів, тимчасових і постійних комісій. Такі ж зміни вносяться до закону про війська урядового зв’язку, як їх раніше називали, а тепер – Державної служби спецзв’язку та захисту інформації. Жодного парламентського контролю. Навіть формального звіту наприкінці року в письмовій формі», - наголошує депутат.

Він також звертає увагу, що з прийняттям закону Янукович буде сам, замість Кабміну (як це було при Кучмі), призначати і звільняти заступників голови податкової служби.

Крім того, зазначає Гриценко «Янукович матиме право перерозподіляти бюджет, перекидаючи кошти з однієї програми на іншу, як завгодно».

За словами депутата, «значна частина кадрових призначень, насамперед – усієї вертикалі голів місцевих державних адміністрацій, здійснюватиметься Януковичем за поданням не Кабміну, як це було при Кучмі, а прем’єр-міністра».

«Колегіальні органи, що передбачають обговорення і голосування – парламент, Кабмін – нівелюються, їх повноваження і можливості контролю (за президентом, силовиками, бюджетом) кардинально зменшуються. І ще один висновок – Янукович не довіряє насамперед своїй власній команді. Він хоче не лише уникнути залежності від «своєї» більшості і «свого» Уряду, а ще й кожному чиновнику по всій вертикалі одягти кільце в ніс і взяти на ланцюг», - зазначає парламентарій.

З Гриценком згоден і віце-спікер, депутат від БЮТ Микола Томенко.

«Ми бачили попередній проект закону про Кабінет міністрів, де парламенту не існує в природі. Це навіть не той закон, який був при Кучмі, а зараз взагалі парламент нічого не вирішує», - заявив він.

На його переконання, після ухвалення нових змін до закону про Кабмін, у існуванні парламентської більшості немає сенсу.

«Вони ж ні на що не впливають. Їм приносять з секретаріату (адміністрації) президента закони, кажуть, як треба проголосувати, їм махнули рукою - вони проголосували і розійшлися», - заявив «бютівець».

Нагадаємо, нова редакція закону про Кабмін надійшла до Верховної Ради вчора.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі