Європарламент закликає провести в Білорусі нові вибори

Поділитися
Європейський парламент вважає, що президентські вибори у Білорусі не відповідали стандартам вільного, чесного і прозорого голосування і стали втраченою можливістю демократизації країни.

Такі заяви містяться у тексті резолюції, проект якої підготовлений п'ятьма основними політичними групами Європарламенту і прийнятий у четвер, 20 січня, на пленарній сесії у Страсбурзі.

У документі наголошується, що Європарламент закликає провести в Білорусі нові вибори на вільних і демократичних умовах за стандартами ОБСЄ.

Європарламент "засуджує застосування службами поліції і КДБ грубої сили проти учасників протестів у день виборів", - говориться в резолюції. Він "рішуче засуджує арешт і утримання під вартою учасників цих протестів, більшості кандидатів у президенти, а також лідерів демократичної опозиції, багатьох активістів громадянського суспільства, журналістів, викладачів і студентів, яким загрожують тюремні терміни до 15 років; закликає до незалежного і неупередженого міжнародного розслідування подій під егідою ОБСЄ; закликає негайно скасувати політично мотивовані звинувачення".

Резолюція містить заклик до Ради ЄС, Європейської комісії та Верховного представника з іноземних справ "переглянути політику ЄС щодо Білорусі, у тому числі передбачити цілеспрямовані економічні санкції і заморожування будь-якої мікрофінансової допомоги, що надається через позики МВФ, а також кредитних операцій в рамках програм ЄІБ і ЄБРР".

Депутати Європарламенту виступають за відновлення раніше введеної заборони на в'їзд до ЄС групи високопоставлених чиновників Білорусі, включаючи Олександра Лукашенка, і пропонують розширити список тих, чиї активи в ЄС підлягають блокуванню. Одночасно Європарламент пропонує розширити допомогу громадянському суспільству Білорусії, полегшити візовий режим для її громадян, надати європейські стипендії студентам, відрахованим з ВНЗ за участь у протестах.

Європарламент "шкодує про жест з боку Російської Федерації, яка визнала результати виборів і назвала репресії "внутрішньою справою".

Він рекомендує Європейській комісії "почати діалог, консультації та політичну координацію з країнами-сусідами Білорусі, що не входять до ЄС, які традиційно мають особливі відносини з цією країною і є партнерами ЄС, а саме Росією та Україною, щоб забезпечити максимальну ефективність політики ЄС щодо Білорусії, збалансовану реакцію на дефіцит демократії та порушення прав людини в Білорусі, уникнути її міжнародної ізоляції".

Як повідомлялося, за офіційними даними, Лукашенко набрав на виборах 79,65% голосів виборців.

Церемонія вступу на посаду новообраного президента відбудеться у п'ятницю, 21 січня.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі