Акулам Атлантики загрожує зникнення

Поділитися
© ukrtransnafta.com
З 21 виду акул, що мешкає в Атлантичному океані, три чверті класифіковані як такі, що знаходяться під загрозою зникнення. Північноатлантична популяція довгокрилої акули, наприклад, скоротилася на 70%, а акули-молота - більш ніж на 99%, повідомляє Міжнародний союз охорони природи.
З 21 виду акул, що мешкає в Атлантичному океані, три чверті класифіковані як такі, що знаходяться під загрозою зникнення. Північноатлантична популяція довгокрилої акули, наприклад, скоротилася на 70%, а акули-молота - більш ніж на 99%, повідомляє Міжнародний союз охорони природи.Щонайменше 1,3 мільйона акул, багато з яких занесені до Червоної книги, були впіймані в Атлантичному океані у 2008 році. Фактична цифра може бути в кілька разів вищою через неповну звітність, говориться в доповіді, оприлюдненій пропагандистською групою Oceana в кулуарах конференції Міжнародної комісії зі збереження атлантичного тунця (ICCAT). «Їх ловля практично ніяк не контролюється на міжнародному рівні» - підкреслює представник Oceana Елізабет Гріффін Уїлсон. Багато рибалок ловлять акул виключно заради плавців, які вважаються делікатесом у китайській кухні. Тобто зрізають у акул плавці й викидають вже мертву або вмираючу рибину назад у море. Ця практика заборонена, але виконання заборони контролюється слабо. Тим часом відповідно до Конвенції ООН з морського права нагляд за «мігруючими» акулами повинні здійснювати певні міжнародні органи. З 21 виду, що мешкає в Атлантичному океані, три чверті класифіковані як такі, що знаходяться під загрозою зникнення. Північноатлантична популяція довгокрилої акули, наприклад, скоротилася на 70%, а акули-молота - більш ніж на 99%. Такою є статистика Міжнародного союзу охорони природи. Інші види - в тому числі оселедцева акула, лисяча акула і акула мако - також надмірно експлуатуються і, можливо, знаходяться на межі знищення. Проблема ускладнюється тим, що звичайний метод відновлення популяцій при простій забороні вилову, у випадку з акулами часто не працює. Oceana та інші захисники тварин за підтримки урядів деяких країн закликали ICCAT встановити квоти на ловлю акул і розробити заходи з охорони вразливих видів. Сполучені Штати запропонували ввести вимогу, відповідно до якого всі акули повинні будуть доставлятися на берег повністю. Японія, яка скасувала в цьому році сезон полювання на акул у рамках Конвенції ООН про міжнародну торгівлю видами, що знаходяться під загрозою зникнення, закликає ICCAT повністю заборонити ловлю довгокрилої акули.

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі