Кучма вважає «справу Гонгадзе» міжнародною провокацією

Поділитися
Колишній президент України Леонід Кучма назвав справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе міжнародною провокацією. Про це він сказав під час перебування у Чернігові в середу, 15 вересня.
Колишній президент України Леонід Кучма назвав справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе міжнародною провокацією. Про це він сказав під час перебування у Чернігові в середу, 15 вересня.«Це міжнародна провокація, щоб скомпрометувати Україну. П'ять років ані мені життя не давали, ані Україні», - сказав колишній президент країни. За словами Кучми, за організацією справи зникнення журналіста стояли іноземні спецслужби, і це відомо. Він також сказав, що володіє інформацією про участь в акціях протесту тих часів співробітників ЦРУ. «Це оплачувалося, а за гроші все можливо», - підкреслив Кучма. Він також висловив задоволення тим, що у США змінився погляд на світ, і нинішній Президент Барак Обама заявив про відсутність намірів транспортувати демократію у світ.Потерпілі у «справі Гонгадзе» приступили до ознайомлення з матеріаламиТим часом потерпілі у «справі Гонгадзе» і їхні представники в середу, 15 вересня, почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи за звинуваченням Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. «Із сьогоднішнього дня потерпілі та представники виконують вимоги ст. 217 (Кримінально-процесуального кодексу, ознайомлення потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача з матеріалами справи), тобто знайомляться з матеріалами кримінальної справи. Потім, після завершення, будуть знайомитися із звинуваченнями у кримінальній справі», - повідомив керівник прес-служби Генеральної прокуратури Юрій Бойченко. За його словами, кримінальна справі налічує понад 100 томів «за 10 років слідчої роботи». «Це не просте питання - звинуватити колишнього міністра внутрішніх справ у такому тяжкому злочині. І ви знаєте, що за Кравченком стоять високоповажні живі люди, і, тим не менше, слідчі переконані в тому, що саме він скоїв цей злочин», - сказав Бойченко. Водночас, як підкреслив керівник прес-служби, «якщо суд визнає ці докази слідчого недостатніми, тоді буде повернуто справу на повторне розслідування, тоді будемо про це говорити». Журналіст Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. Нагадаємо також, колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС Пукач тривалий час знаходився в розшуку, у липні 2009 року був затриманий в Житомирській області спільними зусиллями Генпрокуратури і СБУ. З 23 липня за рішенням суду Пукач перебуває під вартою. Генеральна прокуратура України висунула генералові Пукачу звинувачення в причетності до вбивства журналіста. У 2008 році троє колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович - були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, який зник у Києві 16 вересня 2000 року, і засуджені до 12 (Костенко і Попович) і 13 років (Протасов) позбавлення волі.

За матеріалами УНІАН, «Інтерфакс-Україна»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі