Російська військова база залишиться у Вірменії до 2044 року

Поділитися
Термін перебування російської військової бази у вірменському місті Гюмрі продовжений до 2044. Відповідний протокол у п'ятницю, 20 серпня, підписали міністри оборони двох країн.
Термін перебування російської військової бази у вірменському місті Гюмрі продовжений до 2044. Відповідний протокол у п'ятницю, 20 серпня, підписали міністри оборони двох країн.Цьому передували переговори президента РФ Дмитра Медвєдєва, який прибув до республіки, з його вірменським колегою Сержем Саргсяном. Сторони підписали договір про розміщення російської військової бази у місті Гюмрі строком на 25 років у 1995 році після завершення бойових дій між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах. У даний час тут знаходяться близько 5 тисяч російських військовослужбовців. Окрім того, на озброєнні бази стоять зенітні ракетні системи С-300 і винищувачі МіГ-29. Згідно з підписаним протоколом, російські військовослужбовці в Гюмрі будуть забезпечувати безпеку не тільки РФ, але й Вірменії. Як зазначив міністр оборони Росії Анатолій Сердюков, про оплату оренди бази мови не йде, - «все на безоплатній основі». У свою чергу президент Серж Саргсян заявив, що географічна стратегічна відповідальність російської бази буде розширена. «Цим протоколом не тільки продовжено термін перебування російської бази у Вірменії, а й розширено сферу її географічної і стратегічної відповідальності, - сказав він. - Раніше функціонування бази обмежувалося зовнішніми межами колишнього СРСР, а тепер це обмеження вилучено з тексту угоди». База у Гюмрі стала другим військовим об'єктом на пострадянському просторі, про значне продовження термінів оренди якого домовилася в цьому році Росія. Незабаром після перемоги на президентських виборах на Україні Віктора Януковича Москва досягла домовленості з Києвом щодо продовження до 2042 року термінів перебування кораблів Чорноморського флоту РФ, який відповідно до колишніх угод закінчувався у 2017 році.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі