ЗМІ: Депутат від Партії регіонів підозрюється у зловживанні повноваженнями члена ВРЮ

Поділитися
Верховний суд України направив до Вищої ради юстиції документи для проведення внутрішньої перевірки щодо члена ВРЮ, заступника голови комітету Верховної ради з питань правосуддя Валерія Бондика (Партія регіонів). Його підозрюють у зловживанні повноваженнями члена ВРЮ, - пише у п'ятницю, 13 серпня, видання «Коммерсант-Украина».

Верховний суд України направив до Вищої ради юстиції документи для проведення внутрішньої перевірки щодо члена ВРЮ, заступника голови комітету Верховної ради з питань правосуддя Валерія Бондика (Партія регіонів). Його підозрюють у зловживанні повноваженнями члена ВРЮ, - пише у п'ятницю, 13 серпня, видання «Коммерсант-Украина».

«Поки перевірка не проводиться, тому що зараз всі у відпустці, але такі папери дійсно є», - підтвердив член ВРЮ, голова комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов (Партія регіонів).

Конфлікт Бондика із суддями Верховного суду бере свій початок у 2007 році, коли журнал «Корреспондент» опублікував статтю «Народні дармоїди», розповівши про те, що низка народних депутатів, в тому числі пан Бондик, отримали безкоштовні квартири. Депутат заявив, що не отримував ані безкоштовної квартири, ані компенсації за неї, і подав на журнал до Печерського райсуду Києва, який задовольнив його позов. Згодом Апеляційний суд Києва скасував це рішення. Коли справа дійшла до Верховного суду, той відмовився прийняти позов до розгляду. «Тоді Бондик обурився і, як член ВРЮ, одразу ж запросив у цих суддів Верховного суду декларації про доходи і декларації на транспортні засоби. Але член ВРЮ не має права керуватися емоціями, він не мав права вимагати у них такі документи», - сказав Ківалов.

Після цього п'ятеро суддів Верховного суду - ті, які спочатку відмовилися прийняти до розгляду позов Бондика, а згодом отримали від нього лист із вимогою надати декларації, - звернулися до ВРЮ з проханням провести перевірку. «Поки що складно сказати, чим все це закінчиться, потрібно вивчити деталі, але ті матеріали, які я бачив, свідчать про те, що, порушення, хоча і незначне, є», - сказав Ківалов.

Згідно з регламентом ВРЮ, якщо з'являється інформація про порушення членом ради присяги, проводиться перевірка наявності або відсутності підстав для припинення його повноважень і звільнення з посади. Відповідне рішення передається до органу, який призначив члена ВРЮ.

Нагадаємо, Бондик був призначений членом ВРЮ за квотою Верховної Ради в березні 2007 року, присягу члена ВРЮ прийняв на пленарному засіданні Ради у квітні 2007 року.

Водночас у 2008 році Конституційний суд ухвалив, що припинити повноваження члена ВРЮ у разі порушення ним присяги може орган, який призначив його, і «надання цьому органу Вищою радою юстиції оцінки таких фактів і рішення про наявність підстав для припинення повноважень вказаним законом не передбачено» .

«Виходячи з рішення Конституційного суду, це не наша прерогатива», - заявляє заступник голови ВРЮ Лідія Ізовітова.

Таким чином, висновок про те, чи порушив Бондик присягу, зробить профільний комітет Ради, а остаточне рішення залишиться за парламентом. «Якщо будуть встановлені факти зловживання з боку члена ВРЮ, безумовно, він не буде мати права перебувати в цьому органі, - заявив член комітету з питань правосуддя Святослав Олійник (БЮТ). - Коли законом ВРЮ були надані повноваження, що підсилюють ефективність роботи цього органу, це спричинило і підвищення відповідальності членів ВРЮ. На жаль, можна констатувати, що за останній місяць окремо взяті члени ВРЮ (я не хочу називати їхні прізвища, але це не одна особа) стали зловживати повноваженнями члена ВРЮ».

Разом з тим колеги пана Бондика у ВРЮ не можуть зрозуміти, чому він так вчинив. «Я у нього питав: для чого ти це зробив. А він каже: у Третейській палаті працювали судді Верховного суду, а вони не мали права розглядати справи, будучи суддями Верховного суду. Він говорить, що вже виявив порушення і хотів і у цих суддів подивитися додаткові доходи», - переказав свою розмову з паном Бондик Ківалов. «Мало того що він, будучи зацікавленою особою, затіяв цю перевірку, так він ще й почав її самовільно, без відповідного доручення голови ВРЮ. Ми обов'язково розберемося з цим у себе всередині», - заявив інший член ВРЮ.

Сам Бондик від коментарів відмовився.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі