Військова влада М’янми звільнила лідера опозиції Сан Су Чжі після 15 років

Поділитися
Військовий уряд М'янми звільнив лідера демократичної опозиції й лауреата Нобелівської премії миру 65-річну Аун Сан Су Чжі, яка перебувала під домашнім арештом загалом протягом 15 років.
Військовий уряд М'янми звільнив лідера демократичної опозиції й лауреата Нобелівської премії миру 65-річну Аун Сан Су Чжі, яка перебувала під домашнім арештом загалом протягом 15 років. Поряд з будинком Сан Су Чжі зібралося кілька тисяч її прихильників. Напередодні військові й поліція прибрали пости на під'їздах до резиденції опозиційного лідера. Ще в п'ятницю в штаб-квартирі партії Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію» (НЛД) зібралося близько двох тисяч осіб, що чекали на новини про звільнення. Також представники Сан Су Чжі заявили, що вона не погодиться на звільнення в обмін на відмову від політичної діяльності. «Воно повинно бути безумовним. Як ми всі знаємо, вона ніколи не погоджувалася на умовне звільнення в минулому», - зазначив адвокат політика. Припущення, що Сан Су Чжі можуть звільнити, з'явилися після того, як минулої неділі в М'янмі відбулися перші за 20 років парламентські вибори. Державні ЗМІ оголосили переможцем партію «Союз солідарності та розвитку», пов'язану з військовими. Хунта запевняє, що вибори знаменують перехід від військового правління до цивільної демократії. Проте опозиція, багато західних урядів та правозахисних груп не визнали теперішні вибори ні вільними, ні справедливими. На попередньому загальному голосуванні в 1990 році переконливу перемогу здобула партія Аун Сан Су Чжі. Однак військові не допустили НЛД до влади й заарештували її лідера.Це мало статися раніше Звільнення лідера опозиції вітали лідери Великобританії й США. «Чи живе Аун Сан Су Чжі у в'язниці, якою став її власний будинок, або у в'язниці, на яку перетворена її країна, не змінює факту, що вона й політична опозиція, яку вона представляє, позбавлена голосу, позбавлена волі та будь-якої можливості брати участь у політичному процесі», - йдеться в заяві Білого дому. Британський прем'єр Девід Кемерон заявив, що звільнення мало відбутися набагато раніше. «Аун Сан Су Чжі надихає всіх, хто вірить у свободу слова, демократію й права людини», - заявив Кемерон. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International також висловила вдоволення звільненням лідера опозиції М'янми, проте зажадала звільнення з в'язниць більше 2 тисяч інших політв'язнів. На новину з М'янми відгукнулися й російські правозахисники. «Після 20 років звільнити, не бозна-яка заслуга, хоча, звичайно, добре, що звільнили. Звичайно, радість, що випустили! »- Заявила Бі-бі-сі російська правозахисник Людмила Алексєєва. «Я хочу зауважити - звільнили після домашнього арешту, - додала Алексєєва. - От би в нас навчилися не лише у в'язницю й табори саджати, а й приймати якісь інші заходи, скажімо домашній арешт, застава, підписка про невиїзд».

За матеріалами "Би-Би-Си"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі