Книжкові перегони під завісу року

Поділитися
У грудні традиційно підбивають підсумки книжкового року - і в Україні, і в інших країнах.

Серед безлічі різноманітних книжкових конкурсів і рейтингів, на щастя, можна відшукати й справді цікаві видання.

Традиційно визначає своїх фіналістів премія "Книга року ВВС". На фінальному етапі оприлюднюють списки українських авторів та їхніх книжок, які доходять до фінішу в кількох номінаціях: "Книга року ВВС", "Дитяча книга року ВВС" і "Книга року ВВС есеїстка".

Переможці вже відомі, але варто нагадати й учасників перегонів.

Хоча би тому, що список фаворитів супроводжує дуже гарний почет. Тобто за проектом стоїть, зокрема, Культурна програма Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). І переможці в кожній номінації отримують грошову нагороду розміром одна тисяча фунтів стерлінгів.

Отже, серед найкращих книжок: "Троянди за колючкою. Сповідь про жіночу тюрму" Ірини Агапєєвої, "Коханці Юстиції" Юрія Андруховича, "Де немає бога" Макса Кідрука, "Люди в гніздах" Олега Коцарева, "Сірі бджоли" Андрія Куркова.

Серед фіналістів "Дитячої книги" - "Ватага веселих волоцюг" Андрія Бачинського (Львів: Видавництво Старого Лева), "Мері" Сашка Дерманського (Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА), "Зюзя" Сергія Куцана (Київ: Фонтан казок), Мох Nox Тані Малярчук (Львів: Видавництво Старого Лева), "Зграя" Анастасії Нікуліної (Харків: Віват).

І, нарешті, есеїстка ВВС: "Церебро" Андрія Бондаря (Львів: Видавництво Старого Лева), "Коли я чую слово "культура"…" Вано Крюґера (Київ: Laurus), The Ukraine Артема Чапая (Чернівці: Книги - XXI).

Переможців визначало журі у складі журналістки Ольги Герасим'юк, філософа Тараса Лютого, випускового редактора ВВС Марти Шокало та інших діячів культури.

***

Тим часом користувачі популярного порталу Goodreads визначили й свої "найкращі книги" 2018-го. Ось лише деякі твори.

У номінації "Художня література" перемогла книжка Джоджо Моєс Still Me. За неї проголосували 55 300 користувачів. Переможцем у номінації "Детективи та трилери" став роман Стівена Кінга The Outsider, отримавши 62 170 голосів читачів. Найкращою історичною драмою року визнано The Great Alone Кристін Ханни, за яку віддали голоси 61 702 користувачі Goodreads. Книжкою фентезі 2018 стала Circe Маделін Міллер - 78 733 голоси.

"Найкращим серед найкращих" визнали твір The Hate U Give Енґі Томас, за який проголосували 68 489 читачів.

Найкращим романтичним романом 43 183 голосами визнано The Kiss Quotient Гелен Гоан.

У номінації "Наукова фантастика" перемогла книжка Vengeful В.Шваб. За неї проголосували 49 563 користувачі порталу.

Найкращим горором цьогоріч стала Elevation Стівена Кінга, отримавши 39 616 голосів.

Найцікавішою гумористичною книжкою визнали The Last Black Unicorn Тіффані Геддіш - 32 252 голоси.

У номінації "Нонфікшн" перемогла книжка I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer Мішель МакНамари, Ґілліана Фліна і Паттона Освальта. За неї проголосували 46 472 користувачі Goodreads.

З-поміж мемуарів та автобіографій читачі обрали Educated Тари Вестовер - 57 938 голосів.

Найкращим серед історичних та біографічних видань визнано The Good Neighbor: The Life and Work of Fred Rogers Максвела Кінга. Йому віддали голоси 44 826 читачів.

Серед графічних романів і коміксів із 34 322 голосами перемогла книжка Herding Cats Сари Андерсен.

У номінації "Поезія" перемогу здобула The Witch Doesn't Burn in This One Аманди Лавлейс. За неї проголосували 25 298 читачів.

Дебютом сайту-2018 читачі назвали Children of Blood and Bone Томі Адеємі - 70 984 голоси.

Найкращою художньою книжкою для підлітків стала Leah on the Offbeat Беккі Альберталлі, що отримала 24 880 голосів.

У номінації "Фентезі та наукова фантастика для підлітків" із 68 782 голосами перемогу здобув твір Kingdom of Ash Сари Маас.

Книжкою року для школярів і дітей назвали The Burning Maze Ріка Ріордана - 42 529 голосів.

Goodreads Choice Award - щорічна нагорода порталу Goodreads, започаткована 2009 року. Кожен користувач порталу може віддати свій голос за книжку, видану відповідного року.

***

В Українському домі тривала виставка "Книжкові контракти". У рамках акції відбулися автограф-сесії з відомими письменниками, серед яких, зокрема, Дмитро Павличко, і вручення дипломів лауреатам премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки - за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва. У полі зору - твори не 2018-го, а 2017-го року.

Отже, у номінації "Літературні твори для дітей та юнацтва" відзначено Марію Морозенко, поетесу, авторку творів для дітей та підлітків, - за оповіді про героя українського козацтва "Іван Сірко - великий характерник. Іван Сірко - Славетний Кошовий" і повість "Я закохалася".

У номінації "Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва" - Катерину Іванову, художницю-графіка, ілюстраторку, - за оригінальне художнє оформлення збірок казок Василя Чухліба "Пісня тоненької очеретини", віршів про природу "Лісовий урок", народних різдвяних пісень і щедрівок "Йде до нас колядочка".

У номінації "Кінотвори для дітей та юнацтва" - Степана Коваля, головного режисера анімаційної студії "Новаторфільм" - за створення анімаційного серіалу "Професіонали".

***

Тим часом організатори Букерівської премії оприлюднили список журі, яке визначатиме переможця 2019 року. Серед експертів - Пітер Флоренс (голова журі); Ліз Калдер, редакторка видавництв Gollancz, Jonathan Cape та Bloomsbury; Ксяолу Гуо, письменниця і кінорежисерка; Афуа Хірш, журналіст; Джоана МакГрегор, композиторка та піаністка.

Торік до складу журі входили: Кваме Ентоні Аппіа (голова журі), Вал МакДермід, Лео Робсон, ЖАклін Роуз і Леанні Шаптон.

Букерівська премія (The Man Booker Prize) - найпрестижніша літературна нагорода, яка з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. Спочатку премія присуджувалася авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії, за роман, написаний англійською. З 2014 року можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

(За матеріалами українських та європейських інформагентств)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі