Названо хедлайнерів фестивалю ODESSA CLASSICS

Поділитися
VI Міжнародний музичний фестиваль ODESSA CLASSICS пройде з 3 по 14 червня 2020 року.

У ньому візьмуть участь понад 150 видатних музикантів з різних куточків світу. За прогнозами організаторів, фестиваль збере близько 25 тисяч глядачів з України й інших європейських країн.

ODESSA CLASSICS в іноземній пресі охрестили "Східноєвропейським Зальцбургом", на нього вже продають путівки турагенції Швейцарії, Німеччини й Австрії. Фестиваль відбудеться за підтримки Посольств Естонії, Швейцарії, Італії та Литви. Його генеральним партнером знову є Фонд Максима Степанова.

Відразу після оприлюднення програми почався продаж квитків на концерти ODESSA CLASSICS-2020. Оголошувати програму за півроку до події - європейська практика, якої фестиваль дотримується вже третій рік

Головний подарунок ODESSA CLASSICS-2020 - ювілейні концерти музики від живої легенди світової сучасної класики Арво Пярта. Очікується, що відзначати своє 85-річчя великий композитор приїде до Одеси разом із Національним симфонічним оркестром Естонії в повному складі (90 осіб) під орудою видатного диригента Нєеме Ярві.

Велика делегація естонської культурної та політичної еліти також планує бути на ODESSA CLASSICS-2020. 11 червня оркестр виступить в Одеській філармонії. Кульмінацією фестивалю стане опенейр концерт на Потьомкінських сходах. 12 червня там зіграють музику Арво Пярта й Сергія Рахманінова для 12 тисяч глядачів (торік опенейр зібрав саме таку авдиторію).

"Головний диригент Естонського національного симфонічного оркестру Нєеме Ярві зазначив, що буде дуже радий відвідати по-справжньому музичне місто Одесу, батьківщину видатних музикантів Давида Федоровича Ойстраха й Еміля Григоровича Гілельса, з якими він мав честь виступати на одній сцені. Маестро Нєеме Ярві з нетерпінням очікує зустрічі з одеською публікою!" - повідомила його пресслужба.

Артист-резидент фестивалю видатний британський скрипаль Даніель Хоуп дасть цього року три концерти (3, 4, 5 червня). Відкриє фестиваль українська прем'єра проєкту AIR: A BAROQUE JOURNEY, названа в Канаді "Концертом року". На фестивалі Даніель Хоуп і Олексій Ботвинов презентують новий диск музики Альфреда Шнітке, записаний на легендарному лейблі Deutsche Grammophon.

В Одесі в рамках фестивалю вперше в Україні виступить Цюрихський модерн-балет з хореографією Хайнца Шперлі й живим музичним супроводом Олексія Ботвинова.

2020-го музичний світ відзначатиме 250-річчя від дня народження Людвіга ван Бетховена. 13 червня на ODESSA CLASSICS до цієї дати відбудеться світова прем'єра нового проєкту видатного німецького піаніста Себастіана Кнауера. Здійсниться спільний задум Кнауера й ірансько-німецького композитора Араша Сафаяна "Beethoven Variations. Фантазія для фортепіано з оркестром". Напередодні одеської прем'єри відбудеться світовий реліз диска, записаного на SONY.

Хедлайнерами фестивалю стануть також скрипалі Вадим Рєпін, Майкл Гуттман і Лінус Рот, віолончелістка Цзін Чжао, камерні оркестри ISRAEL SOLOISTS, Brussels Chamber Orchestra і NICO - New Ideas Chamber Orchestra, а також Jerusalem Quartet, що має славу найкращого струнного квартету.

З 30 травня по 1 червня в рамках фестивалю відбудеться III Всеукраїнський конкурс молодих піаністів імені Серафими Могилевської. Частиною ODESSA CLASSICS стануть концерти камерної програми "Музика в музеях", артвиставки, майстер-класи, круглі столи й лекції про музику.

У фестивальній програмі й виступ Камерного оркестру NICO - New Ideas Chamber Orchestra, заснованого 2006 року одним з найбільш визнаних молодих балтійських композиторів Гедімінасом Гелготасом. У програмі заявлено дуже цікаву різновекторну музику - від Вівальді (в обробці Макса Ріхтера) і Баха - до Гелготаса, Пярта, Філіпа Гласса й Петеріса Васкса.

В Одеській філармонії зіграє знаменитий російсько-бельгійський скрипаль Вадим Рєпін (живе у Швейцарії й Італії). Уродженець Новосибірська, Рєпін прославився дитиною, будучи учнем легендарного Захара Брона (в нього ж навчався Данієль Хоуп). В 11 років Вадим виграв конкурс Венявського, у 18 переміг на конкурсі Королеви Єлизавети в Брюсселі. У супроводі Одеського камерного оркестру, яким диригуватиме гість Майкл Гуттман, Рєпін виконає Концерт для скрипки з оркестром Макса Бруха й "Циганські наспіви" Пабло Сарасате.

А от в Одеській опері Цюрихський балет Yen Han Ballet Company Zurich і піаніст Олексій Ботвинов покажуть публіці балети "Ноктюрн" Хайнца Шперлі на музику Фредеріка Шопена, "Вниз" Кена Оссоли (музика Сергія Рахманінова) та "Орфей і Еврідіка" Філіпе Португала на музику Філіпа Гласса.

Грандіозний опенейр - безплатний концерт на Потьомкінських сходах - традиція ODESSA CLASSICS. 12 червня естонські гості й Олексій Ботвинов виконають 2-й концерт Рахманінова, музику Арво Пярта й Карла Нільсена.

У передостанній вечір фестивалю (13 червня) у філармонії відбудеться світова прем'єра проєкту Beethoven Variations (Бетховен - Араш Сафаян). Публіка почує піаніста Себастьяна Кнауера і Камерний оркестр Одеської філармонії під орудою Ігоря Шаврука.

Останнім акордом фестивальної програми стане концерт у філармонії.

Німецький скрипаль Лінус (Лінс) Рот виступав на відкритті ODESSA CLASSICS 2016-го, і його інтерпретацію "Пір року" Вівальді (разом з Бельгійським камерним оркестром) публіка добре пам'ятає. Лінус Рот повернеться на одеську сцену, закриватиме фестиваль хітом скрипкового романтизму - знаменитим Концертом Мендельсона мі мінор. Лінус Рот грає на інструменті Страдіварі "Данкла", виготовленому понад 300 років тому, 1703-го.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі