Тріумфальна хода української культури: від Австрії до Єгипту

Поділитися
Українські музиканти - Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU та Львівська чоловіча хорова капела "Дударик" уперше відкрили 205-й концертний сезон в австрійському місті Ґрац - культурній столиці Європи з 2003 року.

Унікальна подія відбулася у рамках Року культури Австрія - Україна 2019 за підтримки Українського інституту. Це місто, крім того, останніми роками пов'язане з ім'ям української диригентки Оксани Линів.

"Musikverein Graz відкрив свій 205-й сезон незвичайною подією: Молодіжний симфонічний оркестр України виконав грандіозну 9-ту симфонію Бетховена у концерті "За права людини". І не тільки в концертному залі, а й на вулиці!" - пише місцева преса.

Справді, одним із особливих моментів поїздки оркестру до Грацу став флеш-моб "За права людини" з виконанням знаменитої "Оди до радості" Бетховена - Гімну Європейського Союзу на центральній площі міста. У вечірній час пік на людну площу вийшов із контрабасом та у вишиванці учасник оркестру Дмитро Рудик із Тернополя, заграв сольно Гімн України і плавно перейшов на мотив "Оди". Потім, виходячи з різних вуличок, до нього приєднувалися музиканти й хористи у вишиванках, поки вся площа не забриніла в єдності "Обнімітеся, мільйони". Керувала дійством диригентка Оксана Линів, а слухачами стали понад сотню захоплених місцян.

YsOU був створений як німецько-український молодіжний оркестр три роки тому, 2016-го, з ініціативи Оксани Линів, на взірець Федеративного Молодіжного оркестру Німеччини/BJO та за всебічної підтримки Бетховенського фестивалю в місті Бонн. 2018-й став роком становлення вже українського складу учасників оркестру - молодих людей віком від 12 до 22 років з усіх куточків України, які є учнями або студентами музичних навчальних закладів з Києва, Львова, Харкова, Вінниці, Дніпра, Сєвєродонецька, Тернополя, Кривого Рогу, Чернівців, Донецька, Ужгорода, Херсона.

Влітку 2018-го оркестр виступив на LvivMozArt із грандіозним концертом ECO-Symphony. А нинішнього року удостоївся честі закривати LvivMozArt-2019, власне, тією ж самою програмою, яка згодом прозвучала з великим успіхом у Граці: Симфонія №9 Людвіга ван Бетховена.

Таким чином, YsOU і капела "Дударик" символічно відкрили Бетховенський рік в українському культурному секторі. Солістами виступили оперні співаки: Сусанна Чахоян, Сергій Магера, Ірина Житинська і Назар Тацишин.

Також у програмі прозвучали: європейська прем'єра Kyrie Eleison відомої сучасної української композиторки Богдани Фроляк та кілька творів Ксавера Моцарта - молодшого сина Вольфганга-Амадея Моцарта. Як підкреслила Оксана Линів, "кантата "Перший весняний день" Франца Ксавера Моцарта ще ніколи не звучала в Європі через нерозкриту особистість композитора у світі, який 30 років свого життя жив і творив у Львові. Її виконання символізувало нерозривність історичних та культурних зв'язків України і Європи, зокрема Австрії".

Нагадаємо, що 26 і 28 жовтня головна диригентка Оперного театру Грацу і засновниця фестивалю LvivMozArt Оксана Линів диригуватиме безпрецедентною постановкою опери "Аїда" Дж. Верді з участю 150 музикантів з України в районі Західного Луксору, який ще називають "містом мертвих". Саме тут у XV ст. до н.е. було збудовано храм для цариці-фараона Єгипту Хатшепсут. І досі ця пам'ятка архітектури захоплює дух серед просторів та скель пустелі. Для участі в цій унікальній події напередодні відзначення 150-річчя видатного шедевра Джузеппе Верді, написаного на замовлення єгипетського хедива Ізмаїла Паші, до стародавнього міста приїдуть артисти симфонічного оркестру "INSO-Львів" та Національна капела "Думка".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі