Українська національна ідея: час для трансформації

Поділитися
На різних рівнях пожвавлюються дискусії про те, якою є національна ідея нашої держави і наскільки успішно вона втілюється в життя.

За ініціятиви громадського діяча, голови Центру досліджень політичних цінностей Олеся Донія вийшов друком збірник статей "Трансформація української національної ідеї", презентація якого відбулась 13 серпня в Українському домі.

Забігаючи наперед, скажемо, що цей збірник - частина масштабного проєкту, покликаного мобілізувати наявні в країні інтелектуальні еліти для всеукраїнського обговорення концепції національної ідеї та її подальшого втілення у життя.

Із наближенням чергового святкування Дня Незалежности в Україні на різних рівнях пожвавлюються дискусії про те, якою є національна ідея нашої держави і наскільки успішно вона втілюється в життя.

Так, у своїй передмові до цього видання його упорядник Олесь Доній звертає увагу читачів на той факт, що сучасна Україна істотно відстає від інших країн Центральної Європи попри те, що свого часу, на стадії розпаду Радянського Союзу, вона мала великий потенціял. "Представницька демократія, яку українці вибороли наприкінці 1980-х - на початку 1990-х років, забезпечила формальну ротацію президентів і депутатів рад різного рівня, та, проте, не забезпечила швидкість необхідних перетворень, на противагу державам-сусідам, що випередили Україну на шляху європейської та євроатлантичної інтеграцій", - пише Олесь Доній.

На його переконання, не технічне відставання становить найбільшу проблему нинішньої української держави, а гальмування в ідейній площині, недодуманість української ідеї. На те, що фундаментальна ідея, яка має "працювати" на благо розбудови України, насправді залишається в аморфному, недосформованому вигляді, вказує, за словами пана Донія, й те, що вже третя в новітній історії України революція не призводить до перетворення самої Системи, проти якої періодично постає активна частина нашого суспільства.

До речі, далеко не всі українські науковці-гуманітарії розглядають національну ідею як наукову категорію, до того ж серед них немає консенсусу стосовно того, що саме розуміти під поняттям "національна ідея". У своєму вступному слові до книжки Олесь Доній пропонує власне визначення цього поняття: "Національна ідея - це комплекс думок, уявлень і принципів, які засновані на спільних міфах минувшини та спільних мріяннях щодо майбуття, вигаданих, осмислених, складених і озвучених мислителями етносу, що впроваджуються в життя елітами та контрелітами цього етносу (державними, релігійними, воєнними, культурними, суспільними, підпільними) і впливають на вектор розвитку етносу".

Оскільки національна ідея охоплює минуле, теперішнє і майбутнє, автори збірника "Трансформація української національної ідеї" виклали свої рефлексії або спираючись на наявний стан справ, або занурюючись у передумови виникнення саме такого становища, або прогнозуючи, якими можуть бути нові суспільні орієнтири. Так, політтехнолог Олександр Кочетков розмірковує над питанням, що є найважливішим у трансформації національної ідеї - ідея чи сама трансформація; економічний аналітик Роман Кудлай - над тим, як Україні потрапити в перший світ, а вже згаданий Олесь Доній - про четвертий етап національної ідеї. До збірника також увійшла стаття Надзвичайного і Повноважного Посла України в Австрії Олександра Щерби "Чому націоналізм не може бути вибором європейської України". Загалом же у книжці 30 статей, упорядкованих так, щоб читач міг ознайомитися з новими концепціями української національної ідеї, проаналізувати чинний стан справ і поглянути на історичні передумови формування саме такої конфігурації.

Як уже було сказано, збірник статей "Трансформація української національної ідеї" є частиною великого всеукраїнського проєкту, до якого вже долучилося чимало науковців та інтелектуалів. Олесь Доній і його колеги розраховують, що запропоновані ними ідеї матимуть широкий суспільний резонанс, і згодом планують видати нові книжки, покликані розгорнути дискусію про українську національну ідею. Тож долучайтеся до всеукраїнської дискусії!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі