Будинок Леонтовича має стати національною спадщиною, інакше на нього чекає знищення, – Заболотна

Поділитися
Будинок Леонтовича має стати національною спадщиною, інакше на нього чекає знищення, – Заболотна Будинок Леонтовича потребує захисту держави
Голова Фонду гуманітарного розвитку України звернулася до президента України та папи Римського.

Українська держава має втрутитися в ситуацію навколо будинку композитора Миколи Леонтовича на Вінниччині, інакше світова культура втратить його назавжди. Про це у відкритому зверненні до Президента Володимира Зеленського заявила голова Фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна.

"Мелодія "Щедрика" є гімном Різдва для мільярдів людей в усьому світі. Але на батьківщині композитора його спадщину знищують. Будинок дитинства Леонтовича в селі Шершні знаходиться на межі руйнації. І сьогодні вже немає шляхів його порятунку, крім втручання керівних владних інститутів країни", – заявила вона.

За словами Заболотної, останні роки влада Вінницької області вела пропагандистську кампанію про те, що будинок Леонтовича начебто є несправжнім і тому його не треба рятувати. Згодом стало відомо про наміри використання ділянки землі під будинком, задля чого чиновники у змові з місцевими підприємцями опираються проектам громадянського суспільства з порятунку спадщини композитора.

Голова Фонду закликала президента оголосити будинок сім'ї Леонтовича пам'яткою культурної спадщини національного значення та вжити заходів щодо його порятунку.

Крім того, Фонд гуманітарного розвитку України має намір провести акції для привернення уваги громадськості до будинку Леонтовича. 13 грудня, в день 142-річчя з дня народження композитора, на подвір'ї його родинного будинку пройде виступ скрипаля-віртуоза Іллі Бондаренка, який виконував "Щедрика" в Білому дому на запрошення першої леді США Мішель Обами у 2016 році.

23 січня 2020 року у київському культурному центрі Freedom Hall відбудеться прийом та благодійний концерт #Leontovych_Help. Учасники концерту: Наталія Могилевська, Tayanna, Тоня Матвієнко, Девід Аксельрод, Aнна Буткевич, Jerry Heil. Спеціальні гості: скрипаль Ілля Бондаренко та всесвітньо відомий дитячий хор "Щедрик".

Заболотна також написала листа до папи Римського Франциска з проханням згадати у промові те, що мелодію Carol of the Bells ("Щедрик") написав українець. Вона також підкреслила, що українська мелодія, "Гімн Різдва", зародилася саме у будиночку, де пройшло дитинство Леонтовича.

"Для світу мелодія українського "Щедрика" - це справжній Гімн Різдва. Її вже століття поспіль виконують в усіх католицьких храмах. Співають фактично усі існуючі хори світу, вона лунає в школах, на вулицях, в домівках, а найголовніше, що вона звучить у серцях мільярдів людей. Пісня Carol of the Bells у ці світлі святкові дні зшиває планету, дарує світлу радість й єднає народи вірою в передчутті нового й прекрасного майбуття!", - говориться у листі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі