Горизонт подій: чого чекати у новому арт-сезоні?

Поділитися
Горизонт подій: чого чекати у новому арт-сезоні?
DT.UA продовжує низку традиційних публікацій про найближчі та найяскравіші події нового культурного сезону. Цього разу в ракурсі - наша українська арт-територія. Найпопулярніші майданчики, художні інституції, їхні нові імпрези і проекти.

DT.UA продовжує низку традиційних публікацій про найближчі та найяскравіші події нового культурного сезону. Цього разу в ракурсі - наша українська арт-територія. Найпопулярніші майданчики, художні інституції, їхні нові імпрези і проекти.

Варто зазначити, що саме цей новий сезон характеризується для того ж таки арт-простору помітними кадровими перестановками. З'явився новий очільник у "Мистецького Арсеналу" - це Олеся Островська-Люта. Чекає результатів майбутніх конкурсних перегонів Національний художній музей: хто там стане директором?

Поки що важко формулювати певні ключові тенденції та мотиви, які би визначали майбутні проекти арт-сезону. Втім, усе визначить час.

"Мистецький Арсенал".
Ати-бати, йшли плакати

Один із найпопулярніших арт-майданчиків України - "Мистецький Арсенал", - отримавши на конкурсній основі нового керманича, вже не тільки планує, а й анонсує нові проекти. Отже, з 20 жовтня у просторі "Арсеналу" майже на тиждень розгорнеться щось дивовижне: "Ефемероїди. Історія ХХ століття у плакаті". Як зазначає начальник pr-відділу "Мистецького Арсеналу" Анастасія Герасимова, це ґрунтовний проект, у якому візьмуть участь більше десятка українських музеїв, а також приватні колекціонери, представництва іноземних культурних інституцій в Україні, посольства.

Щодо концепції. Експозиція передбачає три тематичні блоки: війна, тоталітаризм, людина. На думку організаторів, ця експозиція порушить питання маніпуляції свідомістю, продемонструє політичні технології вчора й сьогодні, спробує протиставити і розвіяти сучасні та історичні міфи.

Як кажуть в "Арсеналі", такий проект в умовах тотальної світової інформаційної війни стане своєрідним закликом до критичного мислення, до аналізу інформаційного потоку, щоби не впасти жертвою пропаганди.

Вже тепер можна передбачити шалений розголос довкола "Ефемероїдів", оскільки серед експонатів - ексцентричні й войовничі пропагандистські плакати 70-х років ХХ ст. Будуть також плакати кінця XIX ст.

А наприкінці жовтня в "Арсеналі" розгорнуть "Горизонт подій". Це масштабна виставка творів сучасних українських художників, митців різних поколінь. В експозиції - живопис, фото, відео, інсталяція, перформанс. Кураторська група проекту: Олександр Соловйов, Аліса Ложкіна, Соломія Савчук. Як зазначають організатори, тема "Горизонту" - складний і неоднозначний зв'язок між мистецтвом та реальністю в епоху передчуття кардинальних суспільних трансформацій. А також образотворчий діалог з науковим описом Всесвіту. Серед учасників проекту заявлені: Open Group, Андрій Бояров, Сергій Солонський, Сергій Петлюк, Антон Лапов, Олег Воронко, творчий союз "Суповий Набір", Алевтина Кахідзе, Микола Рідний, Броніслав Тутельман, Гамлет Зіньковський, група "Світер", Зоя Орлова, Аліна Якубенко, Петро Ряска, Стас Волязловський, Роман Мінін, Synchrodogs, Роман Михайлов, Микита Шалений, Катерина Берлова, Степан Рябченко, інші.

Арт-завод "Платформа". Гоголь і "барахолка"

Головна подія у просторі "Платформи" найближчим часом - Гогольfest-2016. 16 вересня відбудеться відкриття проекту, кульмінацією якого стане "Шоу В." у постановці Влада Троїцького.

Як зазначають організатори, це не звичайний музичний концерт, а перформанс нового типу, який об'єднує різні жанри: театр, музику, цирк, медіа, арт. У шоу беруть участь Dakh Daughters.

- Наша історія про те, як будували Вавилонську вежу, і про те, хто така вавилонська повія, - розкриває суть концепту сам Влад Троїцький.

У день відкриття проекту прихильникам Гогольfest буде запропоновано візуальну програму під кураторством Євгена Березницького, який у коментарі DT.UA зазначив:

- Це мій перший досвід співпраці з Гогольfest і Владом Троїцьким. Досвід цікавий. Адже в рамках візуальної програми ми намагалися відійти від аматорського, а натомість запропонувати цікавий сучасний контент - від поляків, німців, швейцарців. Серед усесвітньо відомих майстрів, з якими ідентифікують Україну, - Борис Михайлов та його творчість. На жаль, до фестивалю приєдналися буквально за місяць до його початку. Часу було обмаль. Але сподіваюся, що наші проекти - і в бункері, і на велетенській території "Платформи" - приваблять арт-поціновувачів. Стануть спробою такого собі "перезавантаження", відчуття нового українського мистецтва, а не перетирання вже заїжджених імен та їх творів… До того ж на Гогольfest будуть і інші паралельні візуальні програми, з організаторами яких у пана Троїцького є попередня домовленість.

А наприкінці жовтня - "Кураж Базар": щомісячна київська "барахолка". Організатори "розділили" цю "барахолку" на два умовних сегменти - мотлох та обновки. Отже, що кому ближче до тіла!

Національний художній музей. Київський вальс та кабукі

Включно по кінець жовтня у цьому музеї триватиме виставка "Інша історія: мистецтво Києва од відлиги до перебудови". Це твори київських митців, їхні авторські пошуки, стосунки з реальністю, їхній діалог зі світом. Період дуже насичений та цікавий. Він охоплює хрущовську відлигу, брежнєвський застій, горбачовську перебудову. Тобто різні вияви українського радянського мистецтва у часи непростих історичних випробувань.

Куратори відзначають: "Із часом, коли вже не працюють колишні ідеологічні й суспільні ієрархії, відходять попередні стереотипи, - на перший план виступають самі твори, їх образна багатозначність, пластична виразність, художній зміст, співзвучний конкретній епосі чи, навпаки, відсторонений від неї. Що було головним, чим займалося наше мистецтво впродовж майже півстоліття?"

На виставці представлені роботи В.Барського, В.Буднікова, М.Вайнштейна, Є.Волобуєва, С.Гети, А.Горської, М.Глущенка, І.Григор'єва, О.Дубовика, В.Зарецького, О.Захарчука, Е.Коткова, М.Кривенка,
В.Кушніра, Я.Левича, А.Лимарєва, І.Марчука, В.Мельниченка, Д.Мерецького, Г.Неледви, С.Параджанова, О.Рапай, В.Рижих, Т.Сільваші, Т.Яблонської та інших.

А вже на початку наступного року очікується цікавий проект спільно з Посольством Японії. Відбудеться презентація японської кольорової гравюри середини XIX ст. Сюжети гравюр - сцени з вистав традиційного японського театру кабукі. Автор Toyokuni III Yakusha-e Sano Jirozaemon Oban (1847-1852) належав до найбільш знаних, плідних і успішних майстрів укійо-е - основного виду ксилографії в Японії.

P.S. Про інші нові арт-проекти - найближчим часом у DT.UA.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі