Львів: словом і ділом

Поділитися
"Видавництво Старого Лева" зважилося на серйозний крок. За 11 років існування цього видавництва вперше вийде книжка російською мовою.

"Видавництво Старого Лева" зважилося на серйозний крок. За 11 років існування цього видавництва вперше вийде книжка російською мовою. Це збірник невеликих життєвих історій одеситки Зої Казанжі "Если бы я была…" Ілюстрації до книжки - Даші Ракової (Харків).

Це видавництво було засноване у Львові 13 грудня 2001 р. Мар'яною Савкою та Юрієм Чопиком. Мар'яна - поет, редактор, журналіст, а Юрій - гітарист львівської групи "Мертвий півень". Видавництво спеціалізується на літературі для дітей та юнацтва. Рішення видати книжку російською мовою невипадкове. На це вплинули останні події, коли деякі політики свідомо провокують протистояння в країні, намагаючись розділити людей на "бандерівців" та "російськомовних". За заявою видавців, у важкий для країни момент люди із Заходу, Сходу та Центру стали пліч-о-пліч на захист своїх інтересів, щоб будувати нову державу. "Видавництво Старого Лева" також підкреслює: важливе й важке для українського суспільства питання - питання закону про мови, - потрібно приймати, зважаючи на інтереси всього суспільства, а не поспішно. Сама Мар'яна Савка каже: Для мене українська мова - набагато більше, ніж мова державна, я не мислю себе без рідної мови. Але тепер, у часи, коли настрій у суспільстві сягнув найвищого емоційного градуса, слід бути дуже зваженим. І прислухатися до людей. Якщо політики не вміють заспокоїти людей, то самі люди мусять зробити це. Днями, зі свого боку, до суспільства звернулися й інші відомі громадські діячі, письменники Юрій Шухевич, Ігор Калинець, Мирослава Маринович, Іван Вакарчук, Роман Іваничук, Тарас Возняк, Антін Борковський... Вони закликають Верховну Раду й новопризначених членів уряду проводити врівноважену і толерантну культурну та мовну політику. Цитата: "Тисячі жителів Сходу й Півдня України дезорієнтовані й не розуміють, що сьогодні відбувається... Ми маємо шанс побудувати нову, чесну й справедливу Україну і зберегти її територіальну цілісність. Але ми не повинні нав'язувати донеччанам чи кримчанам галицького способу життя. Адже на Майдані пліч-о-пліч з українцями стояли росіяни, поляки, білоруси, вірмени, євреї, грузини, татари та інші. Всіх об'єднала щира любов до України і ненависть до тиранії. Ми повинні шанувати культурні й мовні потреби мешканців Сходу й Півдня, аби вони не почувалися чужими в Україні. І ми закликаємо не дозволити політичним маргіналам спекулювати на крові й намагатися знищити територіальну цілісність нашої Держави".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі