Нобелівську премію з літератури 2018 і 2019 років вручать одночасно

Поділитися
Нобелівську премію з літератури 2018 і 2019 років вручать одночасно Восени Нобелівську премію з літератури вручать за два роки © ИА Regnum
У 2018 році премія не присуджувалася через сексуальний скандал у Шведській академії наук.

Шведська королівська академія наук вирішила присудити восени цього року Нобелівську премію з літератури відразу за 2018 і 2019 рік, говориться в заяві фонду Нобеля. У минулому році премія не присуджувалася через скандал, що виник навколо фотографа Жана-Клода Арно.

"Нобелівська премія з літератури знову буде присуджена, лауреатів за 2018 і за 2019 роки оголосять цієї осені", - йдеться в повідомленні. Відзначається також, що фонд Нобеля і Шведська королівська академія наук підтримували тісний діалог з проблем, що виникли навколо цієї премії, і схвалили ряд важливих змін процесу присудження премії".

Тепер в процесі відбору кандидатів на здобуття премії братимуть участь п'ять незалежних експертів, які не є членами Шведської академії. Крім того, серед членів Шведської академії наук немає людей, щодо яких ведеться кримінальне розслідування, і також "у Нобелівський комітет тепер не входять особистості, пов'язані з подіями минулого року".

Криза в Шведській академії виникла після того, як ряд ЗМІ повідомив про те, що 18 жінок звинуватили Арно в сексуальних домаганнях. За їхніми даними, чоловік використовував своє положення, щоб схиляти жінок до сексу. Сам Арно ці звинувачення спростовує. Тоді ж про вихід з академії заявили чотири письменника - Сара Стридсберг, Лотта Лотас, Черстин Екман і Клас Естергрен. Після початку кризи тільки десять членів з 18 активно продовжували роботу.

У зв'язку з цим було вирішено скасувати вручення Нобелівської премії з літератури у 2018 році.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі