НСТУ не перевірятиме конкурсантів при відборі на Євробачення-2020

Поділитися
НСТУ не перевірятиме конкурсантів при відборі на Євробачення-2020 Національний відбір стартував 16 жовтня
Організатори сподіваються на порядність учасників і вважають, що обдурити українців нікому не вдасться

Національний відбір на Євробачення-2020, який стартував 16 жовтня, триватиме до 25 грудня 2019 року включно. Проходить він за новими правилами, в число яких входить неможливість виступити на пісенному конкурсі, навіть у разі відмінних результатів відбору, тих виконавців, які гастролюють в Росії або в'їжджали в Крим в обхід українських законів. При цьому відповідальність за ці дані лягає на самих учасників конкурсу.

А ось спочатку учасників Національного відбору на Євробачення-2020 від України не будуть перевіряти щодо виступів в країні-агресора. Про це розповів голова правління Національної громадської телерадіокомпанії України (НГТУ) Зураб Аласанія. Вони повинні самі розуміти, що беруть на себе відповідальність, ставлячи свій підпис під договором.

"Ми не маємо ніяких прав перевіряти - ні ми, ані СТБ. З іншого боку, у договорі є їх (учасників - ред.) підпис, на якому вони його ставили, вони поставили цим до відома, що це (здійснювати концертну діяльність на території РФ чи в'їжджати на територію Криму з порушенням законодавства України - ред.) не можна було робити. Коли вони підписують цей договір, вони розуміють ці правила, от і все", - зазначив співрозмовник агентства.

На питання, чи означає це, що НСТУ прийматимуть охочих взяти участь у конкурсі "під чесне слово", він зазначив, що "підпис - це не зовсім чесне слово".

"Це зобов'язання прийняти ті умови, які йому пропонуються до участі у конкурсі", - зауважив Аласанія.

Зазначимо, згідно з новими правилами, учасником національного відбору може бути виконавець або колектив, який не здійснює концертної діяльності на території РФ із 2014 року, не планує та не анонсує її під час конкурсу й до фіналу Євробачення, а також не в'їжджав на територію Криму з порушенням законодавства України.

"Договір підписується тими, хто потрапляє у фінальну частину (відбору - ред.). До півфіналу всі вони мають бути поставлені до відома. Це буде опубліковано і у нас у Facebook і на сайтах, а вже коли доходить до самого відбору, у півфіналі і фіналі - тоді вже можливими переможцями (а вони всі, хто виходять до півфіналу, можуть стати переможцями) підписується цей договір", - додав він.

Зі слів голови правління НСТУ, якщо учасник відбору підпише договір, а потім з'ясується, що він виступав в РФ чи відвідував Крим з порушенням українського законодавства, юридична відповідальність для нього не передбачена.

"Не перед нами точно. Якщо це з'ясується під час конкурсу, його може бути знято з конкурсу. Якщо вже після - тоді ніяких покарань ми не можемо передбачити. Це буде тільки соціальна реакція", - пояснив Аласанія.

Водночас, з його слів, те, що той чи інший конкурсант порушив умови відбору, можна легко з'ясувати за допомогою відеохостингового сайту YouTube чи інших соцмереж.

"Є багато прихильників конкурсу і мільйон "редакторів", які будуть вишукувати, і інформація так чи інакше спливе. Всі виконавці це знають", - додав Аласанія.

"Євробачення-2019" відбулося в Тель-Авіві в травні цього року. Перемогу на ньому здобув нідерландський співак Дункан Лоуренс, який отримав за результатами голосування 492 бали. На другому місці розмістився представник Італії Мамуд (465 балів), а замикає трійку лідерів Сергій Лазарєв з Росії (369 балів).

Україна відмовилася від участі в "Євробаченні" в цьому році. Співачка MARUV (Анна Корсун), яка перемогла у Нацвідборі 23 лютого, відмовилася представляти Україну після вивчення пунктів договору, які вона вважає "кабальними". Співачка, яка гастролює в РФ, заявила, що не бажає бути "битою на політичній арені".

Ім'я представника від України планували оголосити 26 лютогопісля того, як НОТУ і команда MARUV не дійшли згоди щодо умов контракту. Разом з тим, група Freedom Jazz, яка посіла друге місце, відмовилася представляти Україну на пісенному конкурсі в Тель-Авіві. Також від участі в конкурсі відмовилася група KAZKA, яка посіла третє місце в Національному відборі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі