Протести проти расизму: демонстранти зносять і оскверняють пам'ятники - фото

Поділитися
Протести проти расизму: демонстранти зносять і оскверняють пам'ятники - фото Протестувальники написали, що Черчилль був расистом © Peter Nicholls/Reuters
У Річмонді дісталося Колумбу, а в Лондоні – Черчиллю.

Протести, що спалахнули в США після вбивства Джорджа Флойда під час затримання поліцією, давно вийшли за межі країни. Протести проти расизму, які переходять у заворушення, охопили також і деякі країни Європи. В ході таких акцій протестувальники зносять пам'ятники історичним особам, яких звинувачують у расизмі і работоргівлі.

Так, 8 червня в Бристолі група протестувальників знищила пам'ятник Едварду Колстону. У Великій Британії він відомий як меценат, який виділяв гроші на будівництво нових лікарень. Однак відомо, що статок він заробив на работоргівлі.

Пам'ятник Колстону став одним з перших, але далеко не єдиним, який був повалений в ході протестів, повідомляє ВВС.

Генрі Дандас

Так, в шотландському Единбурзі протестувальники розписали пам'ятник Генрі Дандасу, першому виконту Мелвілль, якого називали "невизнаним королем Шотландії". Він відомий тим, що в 1792 році запропонував поправку до законопроєкту про скасування рабства, запропонувавши "поступовий підхід". Таким чином, 630 тисяч рабів чекали волі на десятиріччя довше.

Основу 46-метрового пам'ятника Дандасу розмалювали написами George Floyd і BLM, а в інтернеті з'явилася петиція з вимогою знести пам'ятник.

Дісталося і пам'ятнику сину віконта, Роберту, який встановлений на вулиці Мелвілль. Тут до написів George Floyd і BLM додали також "син работоргівця і колонізатора".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Король Леопольд ІІ

Протести спалахнули і в Бельгії. Тут також запустили петицію із закликом демонтувати пам'ятник королю, який правив країною з 1895 по 1909 рік і став відомий завдяки своїй жорстокій політиці в Демократичній республіці Конго. За час свого правління він зробив республіку, яка тоді була відома як Вільна держава Конго, своєю особистою власністю. Жителі держави перетворилися на рабів, які добували каучук і слонову кістку.

Пам'ятник Леопольду в Антверпені облили фарбою і підпалили. Пізніше його демонтували.

Переглянути цей допис в Instagram

Le personnel de la ville d'Anvers en Belgique a démonté la statue du défunt roi Léopold II, quelques jours après qu'elle ait été enduite de peinture par des manifestants antiracistes. Ce descendant de la dynastie des Saxe-Cobourg est resté dans les mémoires pour avoir colonisé le Congo (actuelle République Démocratique du Congo), qu'il considérait comme sa propriété privée. Les statues de Léopold sont depuis longtemps la cible d'activistes en raison de son bilan dans la colonie africaine. Le mouvement a pris de l'ampleur ces derniers jours après le meurtre de George Floyd à Minneapolis, qui a suscité une vive émotion à travers la planète. Photos: @afpphoto --- #anvers #antwerp #belgique #leopoldII #congo #rdc #parismatch #georgefloyd

Допис, поширений Paris Match (@parismatch_magazine) 10 Чер 2020 р. о 1:51 PDT

Дісталося і пам'ятнику короля, встановленому в Брюсселі. Тут протестувальники обписали його червоною фарбою.

Переглянути цей допис в Instagram

#bruxelles #leopoldii #sicaderange #brussels

Допис, поширений thierry latreille (@thierrylatreille) 10 Жов 2018 р. о 6:06 PDT

Генерал Роберт Едвард Лі

У штаті Вірджинія влади вирішила прибрати пам'ятник генералу Конфедеративних Штатів Америки після того, як протестуючі обписали його графіті під час протестів. Генерал не тільки брав участь у Громадянській війні на стороні Півдня, але і одружився з представницею однієї з найбільш знаменитих сімей работоргівців, а після смерті її батька прийняв управління справами родини на себе.

Переглянути цей допис в Instagram

Education killed the Ignorance. #RichmondProtest #LeeMonument #monumentavenue #usarevolts #rva @therichmondexperience @richmondgrid @richmondreview @rvamag @thefanrva

Допис, поширений Mann Made Arts (@mannmadearts) 9 Чер 2020 р. о 7:21 PDT

Христофор Колумб

Протестувальники знесли ще один пам'ятник, встановлений в Річмонді. Спочатку акція проходила як мирне зібрання, але незабаром пам'ятник Колумбу розмалювали графіті, а потім статую повалили і викинули в озеро, яке знаходиться поруч.

Як пише Wric, один з протестувальників зізнався, що вони не планували зносити пам'ятник.

Вінстон Черчілль

На пам'ятнику колишньому прем'єр-міністру Великої Британії, який встановлений у Лондоні, з'явився напис "він був расистом". Цікаво, що в 2002 році в опитуванні ВВС Черчілля назвали найвидатнішим британцем в історії.

Але особистість Черчілля залишається спірною для багатьох, оскільки він відомий своїми расистськими поглядами.

Переглянути цей допис в Instagram

The revolution has begun ✊???? this man was a open racist. He was responsible for starving millions of Bangladeshis during ww2 and stole their food to feed British people.

Допис, поширений Yoyokop ???? (@yoyokop) 8 Чер 2020 р. о 3:09 PDT

Поділитися
Дивіться спецтему: Протести через смерть Джорджа Флойда
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі