Сцена суду над Василем Стусом у фільмі "Заборонений" знята у документальному ключі — режисер

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Сцена суду над Василем Стусом у фільмі "Заборонений" знята у документальному ключі — режисер
Все відпрацьовувалося в суворих юридичних кордонах, використовувалися тільки ті фрази, які містилися в протоколі.

Минулого літа фільм під робочою назвою "Птах душі" опинився в центрі скандалу, пов'язаного з політиком Віктором Медведчуком, свого часу адвокатом Василя Стуса. Тому задля максимальної достовірності сцену суду, фактично, витримано в документальному ключі, передано згідно з матеріалами справи. Без перекручення фактів, без виривання фраз із контексту, без художніх інтерпретацій і без згущення фарб. Розробляючи цю сцену, студія консультувалася з юристами, аби не вийти за рамки дозволеного законом.

Про це в інтерв'ю для DT.UA сказав режисер фільму Роман Бровко. За його словами, це було складно, як для режисера, адже в цій сцені не залишалося свободи для творчості, все відпрацьовувалося в суворих юридичних межах, використовувалися тільки ті фрази, які містилися в протоколі, без жодних творчих вставок. Це той випадок, коли певні юридичні позиції були вагомішими, ніж бачення авторів фільму.

"Взагалі, ця ситуація стала серйозним прецедентом для всього українського кінематографу, оскільки всі зрозуміли, який вагомий юридичний бік у створенні фільмів байопіків. Є суворі норми закону: знімаючи сцени про людей, котрі досі живі або мають нащадків, треба узгоджувати з ними ті події, які з'являться на екрані, - зазначає режисер. - Нам довелося все узгоджувати: право на використання імені Стуса, право на використання особистої інформації і право на використання віршів. Це обов'язкова умова закону, що діє як в Україні, так і за кордоном. Я про це знаю, оскільки й сам маю продюсерську освіту. Такі питання завжди лягають на плечі юристів і продюсерів студії".

Читайте детальніше у матеріалі Катерини Константинової "Роман Бровко: "Суд над Стусом нагадує євангельські події"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі