У столиці відкрили виставку унікальних витинанок та виробів з лози

ZN.UA Ексклюзив Фото
Поділитися
На виставці представлені роботи Ольги Шинкаренко та Зінаїди Лугової.

В Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась виставка робіт Ольги Шинкаренко (витинанка, вириванка) та Зінаїди Лугової (плетіння з соломки, лозового прута, рогози).

Вириванка - особлива техніка витинанки, в якій не використовують ножиці, а візерунок виконується за допомогою відщипування шматочків паперу руками. Ця техніка є досить давньою. Такі прикраси виготовляли, зазвичай, під час церковних свят, коли не можна було вирізувати їх з паперу. Одна з технологій вириванки полягає в тому, що перед її створенням папір мнуть, щоб він став м'яким і вже потім руками створюють візерунки.

Ольга Шинкаренко у своїх декоративних панно "Запах богульника", "Квадрат, який був чорним", "Малинові роси в твоїх очах" та багатьох інших майстерно поєднує зображення рослинного та тваринного світів. Також в її творчому доробку вагоме місце посідають витинанки-розети, в яких кожен елемент виконано філігранно. Роботи вражають кольоровим калейдоскопом і водночас є цільними та лаконічними.

Зінаїда Лугова, як народний майстер брала участь у багатьох виставках, фестивалях, конкурсах. Майстриня працює з такими рослинними матеріалами як соломка, лозовий прут та рогоза. Серії її робіт "Янголи","Стародавня лялька","Подружжя", "Скіфське золото" "Скрині" приваблюють глядача своїми різноманітними способами плетіння, фактурністю матеріалу та світло-тіньовими прийомами.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі