ЮНЕСКО внесла Одесу в список творчих міст світу

Поділитися
ЮНЕСКО внесла Одесу в список творчих міст світу Літературною спадщиною Одеси можна пишатися © Sputnik Грузия
Одеса буде розвивати літературний напрям

ЮНЕСКО включила Одесу в перелік творчих міст світу. Важлива подія приурочена до Всесвітнього дня міст, який відзначається 31 жовтня. З цієї нагоди 66 міст - нових членів приєднаються до мережі творчих міст ЮНЕСКО, серед них і Одеса. З урахуванням нових членів, в даний час Мережа нараховує в цілому 246 міст.

Мережа об'єднує міста, в основі розвитку яких лежить творчість, будь то музика, декоративно-прикладне і народне мистецтво, дизайн, кінематографія, література, медіа-мистецтво або гастрономія.

У повідомленні ЮНЕСКО зазначено, що Одеса розвиватиме напрямок літератури.

Творчі міста ЮНЕСКО прагнуть поставити творчі та культурні галузі в основу своїх планів розвитку і обмінюватися передовим досвідом.

31 жовтня ЮНЕСКО і представники 24 міст світу відсвяткують Всесвітній день міст. З цієї нагоди ЮНЕСКО мобілізує свої різні міські мережі, чия діяльність зосереджена не тільки на питаннях культури, але також на питаннях доступу, інтеграції, освіти з питань глобальної громадянськості, захисту прав людини, розвитку економіки і забезпечення зайнятості населення, запобігання зміни клімату та сталого розвитку міст. В рамках святкування будуть організовані "міські діалоги", покликані продемонструвати досягнення видатних міст, які зробили ставку на інновації і колективний розум у побудові свого майбутнього.

В рамках партнерства між ЮНЕСКО та Обсерваторією Netexplo також будуть продемонстровані досягнення десяти міст, які використовують найсучасніші технологічні інновації на благо громадян для стійкого перетворення міст по всьому світу. Спираючись на дані глобальної мережі, що складається з 20 університетів, десять міст будуть нагороджені за інноваційне використання цифрових технологій в інтересах соціально-економічного та екологічного розвитку.

Читайте також: Букові ліси Карпат стали частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

ЮНЕСКО внесла козацькі пісні Дніпропетровської області до списку об'єктів нематеріальної спадщини, які потребують термінової охорони, повідомляється на сайті організації.

В піснях Дніпропетровської області йдеться про трагедію війни та про взаємовідносини козаків. Співоча практика розділена на 3 групи – Криниця, Богуславочка, Першосвит.

"Пісні співають для задоволення, виконавці з допомогою пісень мають зв'язок з минулим, своїми предками. Хор концентрується на двох виконавцях: починає спів той, хто знає всі тексти пісень, його підхоплює високим голосом другий, решта - з середніми і нижніми голосами. Якщо в хорі немає чоловіків, жінки виконують їхню роль шляхом огрубіння голосу", - зазначається на сайті організації.

В ЮНЕСКО заявляють, що козацькі пісні Дніпропетровщини є традицією, яка передається в сім'ях з пололения в покоління. Однак доля пісень під питанням через старіння населення і обмеженість джерел, з яких нове покоління могло б почерпнути знання для продовження традицій козацької пісні.

В даний час в національний перелік нематеріальної спадщини України включено 6 елементів - Опішнянська кераміка, Косівська мальована кераміка, Кролевецькі ткані рушники, Хлібна культура і традиції, Петриківський розпис та Козацькі пісні Дніпропетровщини. Кожна країна, представлена в ЮНЕСКО, має право не пізніше, ніж через 10 років змінювати або оновлювати свої списки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі