Зниклі з Києво-Печерської лаври та Софійського собору коштовності знайшлися в Москві

Фото
Поділитися
Відразу 57 речей знайшов археолог, вивчивши лише маленьку частину архіву московського музею

В Історичному Музеї Російської Федерації в Москві знайшлися щонайменше 57 коштовних предметів - церковних речей з ризниць Софійського собору і Києво-Печерської лаври Києва, виготовлені із золота, срібла і дорогоцінних каменів, які раніше вважалися зниклими.

Їхні фото опублікував на своїй Facebook-сторінці археолог Тимур Бобровський, який їх і виявив.

"Виявилося, що вони збереглися. На жаль, не у нас, - у фондах Державного Історичного Музею Російської Федерації. Але збереглися. Не знищені. І це дуже радує. Сподіваюся, що "моя" знахідка стане в нагоді всім, хто не байдужий до української спадщини. І, схоже, "там" ще чимало скарбів", - написав він.

За словами археолога, скарби вдалося виявити після того, як в мережі з'явилося посилання на сайт Державного Історичного Музею РФ, де викладено оцифровані експонати музею - всього заявлено понад 900 тис. одиниць.

"Із 119 предметів, зазначених у каталозі за даними 1930-х рр., мені серед матеріалів даного сайту вдалося ідентифікувати 57 "київських" речей, з яких щонайменше чотири десятки вважалися втраченими назавжди. І це я переглянув тільки частина оцифрованої колекції", - написав археолог.

Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама попросив додаткову інформацію суперечці України і окупаційної адміністрації музеїв анексованого Росією Криму за так зване "скіфське золото", а остаточне рішення може винести через 6-9 місяців.

Виставка "Крим. Золотий острів в Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій чотирьох кримських і одного київського музею. Після анексії півострова в 2014 році Росія висунула претензії на експонати з Криму. Позивачами виступили кримські музеї, підконтрольні окупаційної адміністрації.

Зараз на території Королівства Нідерланди знаходиться понад 565 предметів Музейного фонду України. В основному це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції – 10 мільйонів євро.

У грудні 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на "скіфське золото", в Інтерпол направили документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

Тоді ж Окружний адміністративний суд Амстердама прийняв рішення, що кримських музеїв експонати з колекції "Крим. Золотий острів в Чорному морі" повинні бути повернуті в Україну. 11 березня 2019 року розпочалися слухання справи щодо повернення в Україну "скіфського золота" Апеляційному суді Амстердама.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі