АМКУ пропонує заборонити рекламу лікарських препаратів і біодобавок у ЗМІ

Поділитися
Заборонити рекламу лікарських препаратів і біологічно активних добавок у засобах масової інформації пропонує Антимонопольний комітет України (АМКУ), повідомив глава відомства Олексій Костусєв під час круглого столу, присвяченого темі захисту економічної конкуренції, в Києві у понеділок.
Заборонити рекламу лікарських препаратів і біологічно активних добавок у засобах масової інформації пропонує Антимонопольний комітет України (АМКУ), повідомив глава відомства Олексій Костусєв під час круглого столу, присвяченого темі захисту економічної конкуренції, в Києві у понеділок."Ми будемо домагатися - АМКУ, я особисто буду домагатися, використовуючи доступні мені засоби, щоб на рівні законодавства заборонити рекламу ліків та біологічно активних добавок у засобах масової інформації (...). Те, що твориться, - це божевілля", - зазначив Костусєв. За його словами, цю проблему необхідно вирішити у національному масштабі. "Це шалені гроші, і, звичайно, опір нам у цьому чиниться шалений", - сказав Костусєв. Він зазначив, що від недобросовісної реклами страждають багато українців. "Я впевнений, що люди не просто втрачають гроші - хтось напевно вже втратив або життя, або здоров'я. Тому що людей вводять в оману", - підкреслив він. Нагадаємо, у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект про повну заборону реклами лікарських засобів, включаючи безрецептурні препарати. Згідно із законопроектом, запропонованим Тетяною Бахтєєвою (Партія регіонів), Юрієм Гайдаєвим (Компартія), Володимиром Карпуком (НУНС) і Андрієм Павловським (БЮТ), інформація про лікарські засоби повинна публікуватися в спеціалізованих медичних виданнях, а також поширюватися на семінарах і конференціях з медичної тематики. Автори документу сподіваються, що він буде сприяти припиненню практики самолікування серед українських громадян. У пояснювальній записці до законопроекту мовиться, що у 2009 році українці придбали без рецептів ліків на суму 8,68 мільярда гривень. При цьому близько 50% таких препаратів не використовуються, тому що закуповувалися про запас. Документом також пропонується змінити порядок ввезення імпортних ліків до України: він буде встановлюватися Кабінетом Міністрів, тоді як зараз для ввезення дистриб'ютору достатньо пред'явити сертифікат від виробника. Це вже не перший законопроект, що передбачає повну заборону реклами лікарських засобів. Нагадаємо, 30 червня МОЗ підготував зміни до закону «Про рекламу», якими пропонувалося заборонити рекламу ліків. Окрім того, в кінці минулого року у парламенті був зареєстрований урядовий законопроект про заборону реклами всіх ліків. Проте жоден з цих документів не був схвалений парламентом.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі