Азаров вирішив знімати по 15% з усіх перерахувань в офшори

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряд запропонував з 1 січня 2012 року ввести новий збір за операціями з офшорними юрисдикціями.

Про це стало відомо з урядової презентації проекту змін до закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування". Збір у розмірі 15% від бази оподаткування буде введено на п'ять років. Під адміністрування підпадатимуть операції з перерахування коштів на користь нерезидента, зареєстрованого в офшорній зоні, або на рахунки, відкриті на такій території, а також в рамках виконання зобов'язань перед іноземним суб'єктом, пише «КоммерсантЪ-Украина». Окрім того, митні органи зможуть заборонити експорт товарів або послуг в офшори, який здійснюється без пред'явлення документа, що підтверджує сплату збору.

Контроль над виконанням закону будуть здійснювати також банки - без факту сплати податку фінустанови не зможуть здійснювати перерахування коштів на офшорні території.

"Збір буде сплачуватися до перерахування коштів за кордон, при безгрошовій формі - під час виконання зобов'язань", - йдеться у презентації.

У презентації наголошується, що завдяки новому збору щорічно планується одержувати 1,15 млрд грн. Ці кошти будуть направлятися на погашення дефіциту Пенсійного фонду. В уряді не виключають, що сума збору може зрости до 4 млрд грн за рахунок перегляду переліку офшорних зон.

Джерело видання в уряді повідомило, що список може поповнитися, зокрема, Ліхтенштейном і низкою кантонів Швейцарії.

"Кіпр, наприклад, який вже п'ять років займає перше місце за обсягом інвестицій в Україну та з України, ми внести не можемо. Не буде там і Люксембургу", - зазначив він.

Експерти називають запропоновану ініціативу популізмом і черговою спробою наповнення бюджету.

"Про створення сприятливих умов вже ніхто не говорить. На рівень корупції та проблеми судової системи звертають менше уваги, ніж на наповнення бюджету. Акценти та пріоритети розставлено неправильно", - обурюється виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко. Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко впевнений, що поки держава буде вести нечесну гру з бізнесом, змінювати законодавство відомчими наказами, вільно трактувати закони, офшори як були, так і будуть популярними, незалежно від введення збору.

"Будуть реєструвати компанії на Кіпрі та у Люксембурзі», - вважає він.

"Бізнес гнучкий і пристосується до нових умов. Будуть переходити з однієї офшорної зони в іншу і мати на це всі законні підстави", - упевнена також Дерев'янко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі