Азаров розповів про деякі домовленості Януковича і Медвєдєва

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
У листопаді Росія і Україна змінять умови співпраці у газовій сфері.

Про це сьогодні на засіданні малого Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомляє джерело ZN.UA.

Прем'єр-міністр розповів лише про два пункти майбутніх змін. За його словами, на зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Дмитра Медвєдєва була досягнута домовленість про зниження тарифу на транспортування газу територією України до рівня собівартості. У свою чергу Росія знизить ціну на газ для потреб України у двох сферах: бюджетній та соціальній.

За словами Миколи Азарова, у жовтні фахівці обох країн підготують необхідні документи, і в листопаді домовленості президентів будуть юридично зафіксовані.

Якою на даний момент є собівартість прокачування російського газу і якою може бути знижка, повідомлено не було. Також прем'єр не уточнив, як будуть імплементовані домовленості президентів: за допомогою підписання нового основного договору або ж через додаткову угоду.

На засіданні Кабінету міністрів не було повідомлено, чи будуть стосуватися майбутні зміни формули розрахунку вартості газу, принципу «бери або плати», гарантій Росії щодо обсягів прокачування і української ГТС.

Нагадаємо, що бюджетна та соціальна сфери України споживає близько 30.5 млрд кубометрів (в т.ч теплокомуненерго - 9.4). Разом з тим, в Україні видобувається близько 21 млрд куб., які також повинні забезпечувати потреби населення і комунальної сфери.

У наступному році Україна планує закупити 27.4 млрд куб. російського газу.

У 2010 році транзит українською територією газу склав 95 млрд куб. м. Ставка транзиту - $2,04 за 1000 куб. на 100 км.

Нагадаємо, що В.Янукович був з робочим візитом у Москві 24 вересня. Після візиту ні про які конкретні результати переговорів не повідомлялося.

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявляв раніше, що В.Янукович «повезе до Москви такі пропозиції, які як мінімум викличуть серйозний інтерес, і стануть предметом саме серйозного обговорення».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі