Азербайджан підписав контракти на постачання газу до ЄС, ставши для європейців альтернативою Росії

Поділитися
Азербайджан підписав контракти на постачання газу до ЄС, ставши для європейців альтернативою Росії © Фото с фейсбука Ирины Геращенко
Це революційний контракт, оскільки він дає гарантії постачань до Європи з нового ресурсного регіону на десятиліття вперед, на умовах, що відповідають європейським ринковим умовам.

Азербайджан у четвер, 19 вересня, підписав контракти про постачання газу з дев'ятьма європейськими компаніями-покупцями, таким чином запропонувавши їм альтернативне Росії джерело постачань.

Азербайджанський газ з другої фази освоєння каспійського родовища Шах Деніз-2 будуть купувати Shell, Bulgargas, Gas Natural Fenosa, грецька DEPA, німецька E.ON, французька GDF Suez, а також італійська Hera Trading і Enel (в обсязі 300 млн куб. м газу на рік) і швейцарська AXPO, повідомила Держнафтокомпанія Азербайджану (SOCAR).

Термін контрактів - 25 років. Початок постачань очікується з 2019 року. В рамках Шах-Деніз-2 експортують 400 млрд кубометрів газу, з яких 250 млрд куб. м піде в Європу, а 150 млрд - в Туреччину.

Сукупні доходи від продажу газу з "Шах-Деніз-2" складуть близько $ 200 млрд, сказав під час церемонії підписання контрактів президент SOCAR Ровнаг Абдуллаєв. У цю цифру входять отримані протягом 25 років як доходи Азербайджану, ДНКАР, так і іноземних компаній-учасників проекту.

"Це революційний контракт, оскільки він дає гарантії постачань до Європи з нового ресурсного регіону на десятиліття вперед, на умовах, що відповідають європейським ринковим умовам", - заявив голова E.ON Global Commodities SE Крістофер Дельбрюк. За його словами, контракт E.ON з SOCAR розрахований на 25 років і передбачає постачання 40 млрд куб. м.

Раніше SOCAR (оператор продажу з другої фази Шах-Деніз, норвезька Statoil - з першої) та її партнери, включаючи BP та Statoil, обрали Трансадріатичний трубопровід для постачань газу до Європи замість альтернативного варіанту "Набукко" (Nabucco West).

Як відзначає Reuters, це стало ударом по прагненню Росії контролювати транзит газу в Європу.

Європейські імпортери прагнуть знайти альтернативу російському "Газпрому", чиї контракти прив'язані до ціни на нафту, що в більшості випадків робить російський газ дорожчим, ніж при закупівлі за спотовими цінами. Зараз газовий монополіст РФ забезпечує чверть потреб Європи у природному газі, щорічно експортуючи понад 150 млрд куб м.

У відповідь на каспійський похід європейців Газпром запропонував $ 39-мільярдний проект "Південний потік" для постачання газу на північ Італії по дну Чорного моря, плануючи почати постачання у кінці 2015-го.

Нагадаємо, що, за словами президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, Південний газовий коридор міг би задовольнити більше 10% щорічних потреби Європи у газі. !zn

Читайте також:

ЄС шукає нові шляхи зниження вартості російського газу

Азербайджан викупив газотранспортну систему Греції

Азербайджан і Туреччина домовилися про будівництво нового газопроводу в Європу

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі