Баффет купив акції Exxon Mobil на $ 3,7 млрд

Поділитися
Баффет купив акції Exxon Mobil на $ 3,7 млрд © money.cnn.com
Мільярдер і один з найбільш шанованих інвесторів у світі Уоррен Баффет вірить у майбутнє Exxon. Серед іншого, як відомо, компанія у складі консорціуму буде видобувати газ в Україні, на шельфі Чорного моря.

Компанія Berkshire Hathaway мільярдера та інвестора Уоррена Баффета придбала частину акцій американської Exxon Mobil на суму $ 4,7 млрд.

Втім, інвестиції складають всього 0,9% капіталу компанії. З іншого боку, експерти вважають, що схвалення з боку Баффета - це завжди хороший знак для компанії та інших інвесторів.

Після виходу повідомлення акції Exxon Mobil на продовженій сесії зросли на 0,9% до $ 94,06.

Американські регулятори вимагають великих інвесторів розкривати свої дії щокварталу, що іноді вносить поправки до їхньої стратегії для купівлі чи продажу акцій.

Іноді Баффетт отримує від SEC дозвіл відкласти розкриття інформації про свої угоди, щоб інвестори не копіювали його дії. Саме купівля Exxon і є той випадок. Berkshire придбала акції у II кварталі 2013 р., але інформація з'явилася тільки зараз.

За даними на 30 вересня цього року, йому належить 40,1 млн, або 0,9% акцій нафтової компанії, пишуть "Ведомости".

Тепер ExxonMobil стане шостим великим активом у портфелі Berkshire Hathaway після American Express, Coca-Cola, IBM, Wells Fargo і Procter & Gamble. Угоду було частково профінансовано за рахунок скорочення частки до 44% у головного конкурента ExxonMobil - ConocoPhillips. Berkshire продав папери цієї нафтової компанії на $ 500 млн, тепер фонд володіє часткою вартістю $ 940 млн.

Незважаючи на те, що ExxonMobil - найдорожча нафтова компанія світу, за останні 12 місяців її акції подорожчали лише на 8% в той час як у її головних конкурентів - Chevron і ConocoPhillips - на 17% і 35% відповідно. А в попередні кілька років ExxonMobil поступово дешевшав. Компанія не поспішала ставати учасником сланцевої революції. А в 2009 р. вона купила за $ 41 млрд (з урахуванням боргу) виробника газу XTO Energy, після чого ціни на газ у США стали стрімко падати. Подібні інвестиції негативно вплинули на грошовий потік компанії: за перші дев'ять місяців 2012 р. він становив $ 15,5 млрд, а за аналогічний період цього року - лише $ 2,1 млрд.

Але зараз з'явилися ознаки, що фінансовий стан ExxonMobil поліпшується. Виробництво нафти і газу, яке падало з 2011 р., за третій квартал 2013 р. вперше зросло на 1,5% в річному вираженні. Тепер компанія прогнозує, що зростання виробництва складе 2-3% на рік в 2013-2017 рр.

Як відомо, Україна у 2012 році провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) і Скіфської ділянках.

Переможцями конкурсу на розробку Скіфської ділянки став консорціум на чолі з американською Exxon Mobil (40%, оператор), Shell (35%), австрійською OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) та НАК "Надра України" (10%).

Площа Скіфської ділянки становить 16,698 тис. кв. км, її територія межує з островом Зміїний. Раніше сумарні інвестиції в Скіфську ділянку оцінювалися у 10-12 млрд дол., прогнозований щорічний обсяг видобутку природного газу - до 3-4 млрд куб. м, надходження до бюджету - 80-90 млрд грн.

Консорціум переможців УРП на Скіфській ділянці у рамках конкурсу запропонував спеціальний платіж у розмірі близько 325 млн дол. !zn

Читайте також:

Угода з ExxonMobil щодо шельфу передбачає миттєвий бонус Україні в 325 млн дол.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі